:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2018   12:05

0

196

Avramović: Ugledati se na proverena evropska rešenja


Jedno stanovište je, objašnjava, ono koje se često pejorativno naziva "sudokratija", a prema kome same sudije i tužioci treba da imaju glavnu ili čak jedinu ulogu pri izboru svojih kolega.




Prema drugom viđenju, zakonodavna i izvršna vlast treba u određenoj meri da učestvuju u procesu izbora na pravosudne funkcije, a deo javnosti je spreman da to kvalifikuje kao ugrožavanje nezavisnosti sudova, kaže on za "Politku".



Međutim, retka je savremena demokratija u kojoj tri grane vlasti ne kontrolišu jedna drugu, kao što je to slučaj i s američkim modelom "provere i ravnoteže".



On smatra da treba da se ugledamo na proverena rešenja koja postoje u evropskim državama.



Navodi primer da u Nemačkoj posle složene procedure sudije bira ministar pravde, a u Francuskoj predsednik.



"Ali, mi nismo ni Nemačka ni Francuska. Mi uzore treba da tražimo u državama kojima smo sličniji poput ÄŒeške, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije iz koje smo u 19. veku često uspešno transplantirali pravo i pored razlika u stepenu razvijenosti društva", kaže Avramović.



Svaki eksperiment u toj sferi bi bio veoma opasan i ne treba ponavljati tuđe greške. Stoga je neophodno iznaći pravu meru u ravnopravnosti grana vlasti, izbegavajući ekspresna rešenja, rekao je Avramović.



Prema njegovim rečima, pitanje nezavisnosti sudija se banalizuje time što se često svodi prvenstveno na pitanje postupka njihovog izbora jer nezavisnosti sudije ne zavisi samo od toga.



"Izuzetno je važna stabilnost i stalnost sudske funkcije, a bili smo svedoci da se čak i to načelo nekada može dovesti u pitanje. VS S i o tome odlučuje i zato je njegova politizacija opasna koliko i njegova zatvorenost.



Kada ga pitanju otkud u politici Avramović citira De Gola: "Politika je isuviše ozbiljna stvar da bi se njome bavili samo političari".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva