:

:

TV Most

clock

Januar 24, 2016   12:05

0

135

Avramopulos: Granice EU neće biti zatvorene

"Ukoliko Šengen padne, onda će cela evropska konstrukcija početi da se ruši", rekao je Avramopulos u intervjuu za "TV Mega" i naveo da se granice Evropske unije neće zatvarati.

Komesar je kazao da će, prema obavezama koje je preuzela grčka vlada, na pet tačaka ulaska izbeglica biti postavljeno zajedničko osoblje, koje će svaki slučaj razmatrati zasebno, a sakupljene podatke prosleđivati evropskim vlastima, prenela je ANA.

"Da je sve ovo urađeno od početka ne bi smo imali incidente prošlog leta", naveo je on, naglasivši da Evropa podržava Grčku.

Avramopulos je istakao da se sporazum potpisan između Grčke i Turske ne poštuje i izrazio nadu da će se nakon potpisivanja sporazuma Turske sa EU to promeniti.

Komesar za migracije je naveo da je EU "proglasila rat" trgovcima ljudima i predstavila akcioni plan za zaustavljanje priliva izbeglica.

"Ukoliko se to desi, pritisak na Grčku će popustiti", rekao je Avramopulos, misleći na uspostavljanje zajedničke granične službe sastavljene od svih članica EU.

Prema njegovoj oceni, porast ksenofobičnih nacionalističkih pokreta u Evropi je "veoma uznemirujuća pojava", koji dobijaju na snazi jer koriste aktuelnu krizu.

"Ovaj vek biće nazvan vekom izmeštanja ljudi. Međunarodna zajednica mora da se suoči sa ovom pojavom svojom politikom", rekao je Avramopulos.

Evropa je za šest meseci usvojila dva politička rešenja o bezbednosti i migracijama, podsetio je Avramopulos, a na državama članicama leži odgovornost za njihovu primenu.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva