:

:

TV Most

Foto: foto: gzs

clock

Jun 06, 2015   12:05

0

206

AutoputNiš-Drač veza Koridora 10s albanskim lukama



"Berlinski proces bi trebalo da bude nastavljen u Beču 27. avgusta, kada se očekuju prve odluke o finansiranju određenih projekata. Ovaj projekat je u fokusu regiona odnosno Srbije, Albanije i EU i posle posete predsednika srpske vlade Aleksandra Vučića Albaniji očekuje se potpisivanje protokola između predstavnika Srbije i Albanije u u cilju realizacije tog projekta", rekao je Tanjugu državni sekretar u tom ministarstvu Dejan Trifunović.

On ističe da Srbija ima listu prioriteta infrastrukturnih projekata i da je svakako naš glavni prioritet završetak Koridora 10 do kraja 2016. i tzv Koridora 11 u toku 2017. godine.

"Međutim postoji bitna razlika u finansiranju autoputa Niš - Priština i koridora 10 i 11 za koje je Srbija uzela zajmove od međunarodnih finansijskih institucija i drugih država. Kod projekta Niš - Priština imamo tri strane - Srbiju, Albaniju i EU i taj projekat je snažno podržala EU i u delu pripreme projekatno-tehničke dokumentacije", rekao je Trifunović.

Državni sekretar je naglasio da će taj projekat finansirati Fond EU za Zapadni Balkan, koji ima definisane procente bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte.

On navodi da je sada na Srbiji i Albaniji da što bolje ispregovaraju sa EU da procenat granta - bespovratnih sredstava bude što veći za gradnju autoputa Niš - Priština - Drač (84, Durs).

"U drugoj polovini godine mi ćemo imati završen generalni projekti i prethodnu studiju opravdanosti, koja se finansira sredstvima Fonda za Zapadni Balkan, a posle toga se očekuje da nastavimo sa izradom idejnog projekta", naveo je Trifunović.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je ranije najavio da će EU u narednom periodu izdvojiti milijardu evra za unapređenje infrastrukture u zemljama Zapadnog Balkana.

Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović je krajem maja najavila da bi za petnaestak dana premijeri Srbije i Albanije trebalo da potpišu protokol za realizaciju projekta autoputa, kao i da su preliminarne procene pokazale da će ceo projekat izgradnje autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač koštati blizu milijardu evra.

Trifunović je napomenuo da Srbija nema izlaz na more i da smo sada po tom pitanju oslonjeni na Luku Bar i barsku prugu, kao i da Srbija ozbiljno planira obnovu barske pruge kroz našu zemlju sredstvima ruskog kredita, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2017.

On naglašava da je barska pruga veoma značajna za srpsku privredu, ali i da će sa izgradnjom brze pruge Beograd - Budimpešta značajna količina robe ići iz grčke Luke Pirej preko Makedonije, Srbije do centralne Evrope, kao i da će u budućnosti strateški značaj za našu zemlju imati i luke Drač i Valona (84, Vlora, Vljora).

"Mi u budućim projekcijama ne treba da izuzmemo značaj tih albanskih luka", poručio je Trifunović.

On je govoreći o mreži autoputava u Srbiji rekao da je za našu zemlju, pored koridora 10 i 11, prioritetna i gradnja Moravskog koridora od Pojata do Preljine, koji treba da poveže koridore 10 i 11, kao i izgradnja Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva