:

:

TV Most

Foto: Tanjug, arhiva

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

104

"Auto-put Beograd-Sarajevo najznačajniji razvojni projekat"


U Sarajevu je održan skup, povodom održavanja Poslovnog foruma o temi "Razvojni koridori i privredne zone od regionalnog značaja: Auto-put Sarajevo-Beograd", koji su organizirali Privredna komora Federacije BiH i Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu saradnju zapadnog Balkana (RUPP), u partnerstvu s Ministarstvom komunikacija i prometa BiH.


 


Učesnici skupa razmatraju elemente prostornog planiranja u kontekstu pravovremenog izdavanja odobrenja za gradnju, kao i različite aspekte koji se odnose na značaj spomenutog infrastrukturnog projekta za povezivanje konkretnih privrednih zona, poboljašnje ukupnog poslovnog ambijenta i dalje investiranje.


 


Kako je uoči održavanja foruma istakao predsednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, privredni razvoj Bosne i Hercegovine bazira se, između ostalog, na razvoju regionalne saradnje pri čemu 'prsten' auto-puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo čini jedan od neophodnih preduslova, preneo je Radio Sarajevo.


 


"Postoje privredne zone koje gravitiraju tom prstenu i one takvim povezivanjem postaju ineresantnije za ulaganja budućih investitora", kazao je novinarima Jašarspahić, podsećajući kako se, posmatrano na unutrašnjem planu, radi o privrednim zonama u okolini Sarajeva, Tuzle, Zenice, Goražda..., kao i onima koje se nalaze na prostoru RS-a.


 


Predsednik Regionalnog udruženja prostornih planera zapadnog Balkana Šaćir Šošević istakao je važnost pravovremene i adekvatne pripreme za izgradnju buduće saobraćajnice, uključujući, pre svega, svojevrsnu inventarizaciju i izradu prostorno-planske dokumentacije, a imajući u vidu neefikasnost sistema u BiH kada se radi o osiguranju različitih saglasnosti i odobrenja za građenje.


 


Nužno je, kako je naglasio, učiniti kvalitativne pomake uz odgovarajuće usaglašavanje, izmene i dopune prostornih planova, kako bi nadležni organi imali kvalitetnu podlogu za realizaciju vlastitog dela posla u skladu s planiranom dinamikom.


 


Na značaj izgradnje savremene saobraćajnice ukazao je i pomoćnik ministarke prostornog uređenja, građenja i ekologije RS-a Dragan Jevtić, podsetvši da je prevashodni cilj sarajevskog, kao i prethodnog sastanka u Tuzli - predstavljanje planskih rešenja u entitetskim prostornim planovima i privrednih zona koje povezuje trasa budućeg auto-puta.


 


"Drago mi je da je, napokon, struka počela da govori o planskim rešenjima i koridorima", kazao je Jevtić, navodeći da je potrebno predstaviti i "ukrstiti" entitetska planska rešenja, kako bi se finalizovali zajednički zaključci o tome u kom pravcu treba dalje ići.


 


Učesnici Foruma bi, kako je najavljeno, trebalo da potpišu Konvenciju o prostornom planiranju, uređenju i zaštiti prostora zapadnog Balkana, kao platformu za međusobnu saradnju u procesu izrade prostorno-planske dokumentacije, odnosno popunu praznine koja na nivou države BiH postoji, budući da je prostorno planiranje entitetska nadležnost, uključujući i aspekte prekogranične saradnje sa susedima – Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva