:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2015   12:05

0

122

Austrijski organski model interesantan za Srbiju

Intenziviranje saradnje biće realizovano kroz prenos iskustava, zajedničke projekte i pomoć Austrije u procesu pristupanja EU, kazala je Bogosavljević Bošković, koja u Austriji boravi na poziv ministra poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite životne sredine Andrea Ruprehtera.

Bogosavljević Bošković je sa saradnicima tokom jučerašnjeg dana razgovarala sa Ruprehterom i predstvnicima austrijskog ministarstva, ali i imala priliku da poseti austrijske proizvođače organske hrane, što je za Srbiju posebno interesantno.

Ona je rekla da od Austrije možemo mnogo da naučimo i naglasila da Austrija oko 20 odsto ukupne proizvodnje organizuje i proizvodi na organski način, dok je u Srbiji to nažalost daleko manji procenat i pored potencijala koji su veliki, ali trenutno nedovoljno iskorišćeni.

"Vrlo interesantan model prodaje je model prodaje na poljoprivrednom gazdinstvu. Proizvođači koji su se opredelili za organsku proizvodnju, tu proizvodnju su sertifikovali i imaju svoje prodajne objekte“, rekla je Bogosavljević Bošković i objasnila da u tim objektima kupci mogu da budu sigurni da su proizvodi koje kupuju 100 posto organski.

To olakšava plasman proizvođačima, kako je ministar rekla, a sa druge strane povećava sigurnost kupaca da je ono što su kupili, tako kako je deklarisano, navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

"Austrija je poznata kao zemlja u kojoj su na izvanredan način rešena pitanja u ekologiji, u zaštiti životne sredine, tako da i u tom delu imamo šta da naučimo od dragih prijatelja", navedeno je u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ministarka je zaključila da Srbija ima svoje prednosti, dobar izvozni potencijal i prema Carinskom savezu i prema Rusiji, prema Turskoj, prema zemljama CEFT-e, i da je to jedna od mogućnosti za širenje investicija, odnosno za nove zajedničke projekte u sektoru poljoprivrede, sektoru zaštite životne sredine.

Podsticanje austrijskih privrednika, da još više investiraju u sektor poljoprivrede i životne sredine u Srbiji je zajednički interes obe zemlje, i Bogosavljević Bošković je izrazila nadu da će ova poseta doneti konkretne rezultate vrlo brzo.

"Saradnja dva ministarstva se do sada pokazala kao vrlo uspešna i ova poseta je vrhunac prethodno održanih sastanaka naših delegacija u Beogradu i potvrda odlične saradnje. Austrija u potpunosti podržava Srbiju na putu evropskih integracija i spremna je da to nastavi kroz vrlo konkretne projekte", kazao je austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite životne sredine Ruprehter.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva