:

:

TV Most

Foto: tvbest.rs

clock

Januar 31, 2016   12:05

0

138

Austrija, žičana ograda duž granice sa Slovenijom

Vlada u Beču je utrošila 10 miliona evra za izgradnju četiri kilometra duge žičane ograde duž granice sa Slovenijom, kod grada Å pilfelda. Ima i protivnika tog poteza.

"Mislim da je to glupo rešenje. Ograda jednostavno neće sprečiti hiljade migranata koji će pokušavati da uđu u Austriju. Mislim da bi trebalo da se radi na tome da se zaustavi rat u Siriji i u drugim delovima Bliskog istoka, što je za mene primarno", kaže Peter Vajs iz Å pilfelda.

Prema novim pravilima 500 migranata može dnevno da ulazi u tu zemlju. Austrija je nedavno počela da primenjuje striktnu graničnu kontrolu a kako se navodi primiće maksimalno 37 i po hiljada migranata. Od njih se traži da poseduju važeću putnu ispravu i da planirauju da ostanu u Austriji ili Nemačkoj.

Takođe pravila podrazumevaju da migranti dobiju osnovnu obuku, pre svega u znanju jezika i da imaju određeni nivo obrazovanja kako bi se lakše integrisali u austrijsko društvo.

I neke druge evropske zemlje podržavaju nova pravila, ali ne i ukidanje Å engena. Premijer Italije Mateo renci rekao je posle susreta sa nemačkom kancelarkom u Berlinu da je migrantska kriza naterala nekoliko zemalja da ograniče slobodu kretanja na svojim granicama, a to preti sporazumu iz Å engena.

Taj sporazum predviđa odsustvo kontrole na unutrašnjim granicama u prostoru Å engena. Å est od 26 članica šengenskog prostora su privremeno uspostavile kontrole, bez zatvaranja svojih granica.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva