:

:

TV Most

clock

Jul 27, 2015   12:05

0

179

Austrija smanjuje standarde za smeštaj migranata?

Po jedan toalet i tuš za deset izbeglica, kako je sada slučaj, prema Mikl Lajtner nisu potrebni i takvi standardi, smatra ministarka, ne mogu dugoročno da se održe, prenosi Tanjug.

Mikl Lajtner ističe i da je potrebno promeniti i standard prema kojem smeštaj ne sme biti udaljeniji od kilometar i po od prve prehrambene radnje.

Austrijska ministarka je za više austrijskih novina izrazila strepnju da bi najnovija prognoza, prema kojoj će Austrija ove godine biti suočena sa ukupno 70.000 podnosilaca molbe za dobijanje azila, mogla biti prekoračena, a smatra da je uz niže standarde lakše naći smeštaj koji je već mesecima problem zbog ogromnog broja podnosilaca molbi za azil.

Zahtev za snižavanje standarda za smeštaj izbeglica naišao je na kritiku opozicije i nevladinih organizacija, koje smatraju da se radi o "cinizmu".

Međutim, predsednik Austrije Hajnc Fišer naglašava da ministarka nema lak zadatak, i da ima dobru volju da reši problem.

"Ne pomaže se izbeglicama ako se napada ministarka unutrašnjih poslova", poručio je Fišer i istovremeno kritikovao pokrajine koje ne ispunjavaju kvote za smeštaj izbeglica.

Fišer je dalje rekao da smatra da ne treba smanjivati pomoć za izbeglice, čak i po cenu da time Austrija bude atraktivnija za azilante od drugih evropskih zemalja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva