:

:

TV Most

clock

April 27, 2016   12:05

0

144

Austrija pooštrila uslove za dobijanje azila

Zakon je usvojen glasovima poslanika valdajućih aprtija Socijaldemokratske partije (SPO), Narodne stranke (OVP), kao i uz podršku "Tim Stronah".

Ono što je zanimljivo jeste da protiv zakona nisu glasali samo poslanici opozicione stranke Zelenih, Slobodarske partije (FPO) i Neos-a, već i četiri poslanika vladajuće SPO kancelara Vernera Fajmana.

Usvajanje zakona bilo je propraćeno ubacivanjem letaka sa galerije za posetioce iznad poslanika SPO, sa porukom organizacija bliskih ovoj stranci "ne gazite preko leševa".

Svaki tražilac azila, koji bi uspeo da uđe u zemlju, mogao bi, za razliku od onih na granici, da podnese zahtev ako se njihov put u Austriju ne može dokumentovati.

Privremene mere su ograničene na pola godine, ali mogu tri puta da budu produžavane za šest meseci.

Istovremeno se proširuje mogućnost pritvaranja migranata za koje je planirano proterivanje. Umesto do sada sedam dana ova mera može biti primenjena na dve nedelje. Å to znači da migrant može provesti do 14 zatvora u pritvoru.

Glavna novina u zakonu je, međutim, azil na ograničeno vreme, koji će biti primenjen na sve slučajeve koji su od 15. novembra ušli u zemlju.

Oni će dobijati status azilanta na tri godine, a ako se promeni bezbednosna situacija u zemljama porekla gube zaštitni status i moraju da se vrate u domovinu.

Ako se situacija u zemlji porekla ne promeni, što, prema zakonu godišnje proverava Ministarstvo unutrašnjih poslova, produžuje se status azilanata na neodređeno vreme.

Takođe se uvodi i obaveza registracije izbeglica u Integracionom fondu, gde će ući u postupak za integraciju krou kurseve jezika i integracije.

Pored toga pooštravaju se i pravila za spajanje porodica lica koja su dobila status subsidijarne zaštite, koji će morati da ispune određene ekonomske uslove.

Uz to molba za spajanje porodica ovih lica moćiće da se ubuduće predaje tek posle tri godine.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva