:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2016   12:05

0

116

Austrija pomaže Mađarskoj u obezbeđivanju granice

I pored međunarodnih kritika, Austrija će pomoći Mađarskoj da drži zatvorenu spoljnu granicu EU prema Srbiji, ukazuje bečki dnevnik "Prese".

Sobotka i ministar odbrane Hans-Peter Doskocil sastaće se u četvrtak na graničnom prelazu Roszke (Horgoš) sa svojim mađarskim kolegama Å andorom Pinterom i Ištvanom Simičkom.

Austrija je spremna da uputi 20 policajaca za potrebe obezbeđivanja mađarsko-srpske granice, rekao je Sobotka, dodajući da će to uslediti u okviru Fronteksa ili na osnovu bilateralnog sporazuma sa Mađarskom.

Prema njegovim rečima, korisno je da se krijumčari ljudi zaustave što je moguće pre Austrije, već na 300 kilometara.

Iz Ministarstva se ukazuje da još nije utvrđeno kada će austrijski policajci započeti delovanje u Mađarskoj, te poručuju da bi čuvari reda bili spremni za nedelju do dve.

Takođe se ukazuje da austrijski policajci neće aktivno učestvovati u akcijima proterivanja izbeglica iz tranzitnog centra na granici.

Austrijski policajci mogu samo da pomognu svojim mađarskim kolegama u otkrivanju ilegalnih migranata, ali ne i u njihovom hapšenju, ukazuju iz Ministarstva.

Iz kabineta ministra Doskocila je rečeno da i austrijski vojnici, ako Mađarska bude podnela zahtev, mogu biti upućeni na spoljnu granicu EU sa Srbijom.

Doskocilu, koji ne želi da govori o broju vojnika koji bi mogli biti upućeni, je bitno da Mađarska zauzvrat preuzima izbeglice iz Austrije.

Austrija i Mađarska nameravaju da se u EU zalažu za povratak azilanata u zemlje na čije su tle prvo kročili oni koji traže azil do 2017. godine, u skladu sa Dablinskom uredbom.

Austrijski kancelar Kristijan Kern i njegov mađarski kolega Viktor Orban razgovaraće o otvorenim pitanjima između dve zemlje na sastanku u Budimpešti, koji je planiran za kraj jula.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva