:

:

TV Most

clock

Avgust 17, 2017   12:05

0

110

Australijski naučnici veruju da znaju gde je pao MH370

Njihovo uverenje se temelji na satelitskim fotografijama koje su snimljene dve nedelje nakon što je avion nestao.

Fotografije su im poslali francuski vojno-obaveštajni servis i francuska nacionalna svemirska agencija CNES. Na snimcima se moglo videti 70 krhotina od kojih je "verovatno" desetak napravio čovek.

"Mislimo da je na temelju ovoga moguće identifikovati najverovatniju lokaciju aviona i to sa preciznošću i sigurnošću bez presedana", kaže se u izveštaju CSIRO-a.

Autor izveštaja okeanograf Dejvid Grifin za Rojters navodi da ukoliko se krhotine na satelitskim snimcima pokažu autentičnim, potvrdile bi se ranije analize koje su upućivale da je stvarna lokacija pada aviona severnije od lokacije koja se dve godine pretraživala.

"Sve se savršeno poklapa, jedino nam nedostaju same krhotine", rekao je Grifin, apelujući na pretragu pomenute lokacije kako bi se do krhotina i došlo.

Australijske vlasti ne odbacuju mogućnost nove potrage, ali insistiraju na "verodostojnim" dokazima o mogućoj lokaciji letelice.

Tamošnji ministar saobraćaja Daren ÄŒester smatra da CSIRO-ov izveštaj ne nudi nove dokaze, a zamenik malezijskog ministra saobraćaja Aziz Kapravi odbio je da komentariše izveštaj i naveo da čeka službene informacije iz Australije.

Kapravi je istakao da Malezija nije odustala od potrage i da je sazvala sastanak sa predstavnicima Australije i Kine kako bi razmotrili ponudu jedne privatne kompanije koja bi u vlastitom aranžmanu i bez naknade želela da nastavi potragu.

Novac bi tražila isključivo u slučaju da pronađe olupinu nestalog "boinga".

Do sada je na nekoliko lokacija pronađeno više komada koji se pripisuju nestalom "boingu", a u izveštaju CSIRO-a tvrdi se da krhotine koje prikazuju satelitski snimci odgovaraju komadima koje je more izbacilo na afričke plaže.

U "boingu 777", koji je 8. marta 2014. godine poleteo iz Kuala Lumpura za Peking, bilo je 239 putnika i članova posade.

Nestanak leta MH370 postao je jedna od najvećih misterija modernog vazduhoplovstva. Smatra se da je avion skrenuo sa rute i da se srušio nedaleko od zapadne obale Australije.

Australija, Malezija i Kina u januaru su obustavile dvogodišnju potragu za avionom nakon što njihovi napori nisu urodili plodom. Potraga je koštala 160 miliona američkih dolara.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva