:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2017   12:05

0

178

Atina zabrinuta posle povlačenja srpskih diplomata

Katimerini ističe da je Beograd povukao osoblje iz ambasade nakon što je optužio Makedoniju za "ofanzivno delovanje" protiv Srbije.

Grčki sajt navodi da je Beograd izgleda besan, jer Skoplje unapređuje odnose sa Prištinom.

List primećuje da je spor usledio u vreme kada Makedonija pokušava da oživi svoju kandidaturu za pridruživanje Evropskoj uniji i NATO, nakon perioda koji su obeležila politička previranja.

Grčki list podseća da je premijer Makedonije Zoran Zaev formirao koalicionu vladu u junu, skoro šest meseci nakon izbora u toj zemlji.

Naglašava i da Grčka insistira da se spor sa Makedonijom oko imena te zemlje reši pre nego što se ta država pridruži međunarodnim savezima.

Makedonska vlada saopštila je da će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u Unesko uzeti u obzir stavove većine zemalja EU, iako je Zaev pre samo tri i po meseca izjavio da će Skoplje prilikom glasanja biti neutralno.

Vlada Zaeva danas je, međutim, saopštila da "razvija prijateljske odnose sa svim susednim zemljama", da u slučaju otvorenih pitanja "vodi politiku dobrosusedske i regionalne saradnje", ali da će, što se tiče glasanja za članstvo Kosova u Unesko "uzeti u obzir stavove većine zemalja Evropske unije".

Agencija Makfaks javila je da je Vlada Makedonije pripremila predlog za podršku učlanjenju Kosova u Unesko i ocenila da je to jedan od razloga što je Ministarstvo inostranih poslova Srbije povuklo osoblje ambasade iz Skoplja na hitne konsultacije u Beograd.

Makedonska agencija, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da je zvanični Beograd imao informacije da će Makedonija biti predlagač za glasanje za ulazak Kosova u Unesko, odnosno da će to predložiti kao tačku dnevnog reda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su zaposleni u Ambasadi Srbije u Makedoniji povučeni na konsultacije nakon što je od nadležnih obaveštajnih organa "dobijeno dovoljno dokaza o veoma ofanzivnom delovanju protiv organa i institucija Srbije".

Posle najava zvaničnog Skoplja da menja stav o uzdržanosti prilikom glasanja o članstvu Kosova u Unesko, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručuje da bi i Srbija mogla da promeni stav po pitanju imena Makedonije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva