:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jun 16, 2018   18:27

0

201

Atina: Protest protiv sporazuma o imenu Makedonije


ANA prenosi da je policija koristila suzavac kako bi odbila grupe demonstranata i zatvorila za saobraćaj dve avenije u tom delu grčke prestonice.



Demonstranti nose zastave Grčke i one sa Zvezdom Vergine (grčkim simbolom koji se pojavio i na zastavi Makedonije posle proglašenja nezavisnosti, ali je zbog protesta Grka uklonjen), prenosi ANA.



Protest je organizovan preko društvenih mreža, a organizatori su pozvali demonstrante da se masovno okupe i sutra u Prespanskom regionu gde je najavljeno da će premijeri Grčke i Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev potpisati sporazum.



Istovremeno u grčkom parlamentu u toku je rasprava nakon čega će poslanici glasati o poverenju vladi Aleksisa Ciprasa.



"Odrekli ste se svega. Kapitulirali ste pred svim. Potpisujete monstruozni sporazum koji će, umesto da rešava probleme, poslužiti kao okidač destabilizacije", poručio je bivši premijer Samaras, poslanik glavne opozicione stranke Nova demokratija.



ANA podseća da je Samaras bio ministar spoljnih poslova Grčke kada se problem oko imena sa Skopljem prvi put pojavio devedesetih godina prošlog veka i u velikoj meri odredio smer politike Atine po tom pitanju u decenijama koje su usledile.



Dogovoreni sporazum o novom imenu Makedonije, između premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, a koji još nije ozvaničen, primljen je sa nezadovoljstvom u delu javnosti obe zemlje, a makedonski predsednik Đorđe Ivanov odlučio je da neće potpisati, jer je, kako je naveo, štetan po državu i njene građane.



Atina i Skoplje postigli su istorijski sporazum da Republika Severna Makedonija bude novo ime te bivše jugoslovenske republike.



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva