:

:

TV Most

clock

Jul 11, 2018   13:22

0

133

Atina proteruje ruske diplomate, Moskva grčke


"Izdali smo ruskim vlastima upozorenje zbog ove četvorice diplomata i civila i u petak (6. jula) im je zvanično saopšteno, na koji način smo im dali nekoliko dana da napuste zemlju", rekao je izvor za Rojters.


Dvojica diplomata biće proterani, a dvojici je zabranjen ulazak u zemlju.


 


Zvanična Atina odlučila je da protera dvojicu ruskih diplomata zbog pokušaja podmićivanja grčkih zvaničnika radi dobijanja određenih informacija i podrivanja sporazuma o imenu Makedonije, piše danas grčki list Katimerini.


 


Pozivajući se na diplomatske izvore, list tvrdi da su Rusi navodno na razne načine pokušali da "prošire svoj uticaj u Grčkoj", između ostalog i mešanjem u aktivnosti Carskog društva hrišćanskih Palestinaca.


 


Prema pisanju Katimerinija, Atina je odlučila da protera Viktora Jakovljeva i još jednog neimenovanog ruskog diplomatu.


 


Navode da su ruske diplomate pokušale da podriju sporazum o imenu Makedonije koji su nedavno postigli Atina i Skoplje.


 


Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos ranije je izjavio da Grčka neće tolerisati bilo kakvo ponašanje koje krši međunarodno pravo.


 


Canakopolus je na taj način komentarisao pisanje Katimerinija da će ruske diplomate biti proterane zbog toga što su bili uključeni u, kako se navodi, "u aktivnosti koje ne odgovaraju njihovom diplomatskom statusu".


 


Moskva je saopštila da će na proterivanje ruskih diplomata iz Grčke odgovoriti recipročno, rekao je ruski poslanik Andrej Klimov, javlja RIA.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva