:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

April 23, 2018   12:05

0

205

Atanacković: Pisanje je deo mog vizuelnog rada


Dejan Atanacković u intervjuu za RTS kaže da je pisanje romana za njega drugačaji način stvaranja slike.



"Pisanje nikada nije bilo izdvojeno iz mog rada, znači pisanje je uvek bilo deo mog vizuelnog rada, jedino što je imalo neki drugačiju funkciju, ali je svakako uvek tražilo nekako da se izdvoji i zapravo je 'Luzitanija' prvi veći iskorak iz vizuelnog, ali pišući roman nisam prestao da budem vizuelni umetnik, jer je pisanje romana za mene jedan drugačaji način stvaranja slike", rekao je Atanacković.



Ističe da knjiga sama po sebi nema razloga za strah da će nestati.



"Ja ne mislim da će knjiga, kao štampana stvar, zbog svog mirisa, dodira, potrebe čitaoca da se zaustavi na određenoj strani, da oseti njenu teksturu i težinu, ne verujem da će knjiga biti ikada odmenjena digitalnim formama", naveo je Atanacković i dodao da nema ništa protiv da postoje razne druge forme čitanja.



"Postoji jedno ogromno interesovanje za knjigu, za roman kao formu. Svakako čitalaca ima i verujem da ne treba brinuti za to, jer u Srbiji ima ljudi koji čitaju knjige", naglasio je Atanacković.



U Užicu je otvoren trinaesti festival "Na pola puta". Simboličnog naziva, ukazuje na poziciju tog grada između Sarajeva i Beograda, okuplja pisce iz regiona, podstiče obnavljanje pokidanih veza, afirmiše književnost i čitalačke navike. Užički gimazijalci, domaćini festivala, svake godine ozbiljno se pripremaju za druženje sa piscima, javna čitanja i diskusije.



Atanacković smatra da je ideja da se jedan takav festival organizuje u kontekstu srednje škole fantastična i da se čitav program festivala podredi potrebama i mogućnostima učenika.



"To je velika privilegija i za đake i za nas koji smo u mogućnosti da sa njima stupimo u kontakt i da sa njima delimo sopstvene ideje i čujemo njihovu kritiku, njihovo mišljenje, da uđemo u dijalog sa njima", zaključio je Atanacković.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva