Vesti
ASS: Žalba odbijena zbog Amerikanaca

16:27, 12.08.2017

|

Izvor: RTV, Tanjug

Atletski savez Srbije objavio je da je žalba na poslednji skok Ivane Španović na Svetskom prvenstvu u Londonu odbijena, kako ne bi ugrozila zlatnu i bronzanu medalju Američkoj federaciji.
Španović je u poslednjoj seriji imala skok za zlato, ali se desio peh da joj se delimično odlepio broj na leđima i ostavio trag u pesku, pa joj je ostao četvrti rezultat, na samo centimetar od bronze.

"Zbog papirnog broja jako lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pesku, naša šampionka ostalaje bez zlatne medalje. ASS se na ovu odluku žalio, ali je po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako 'oni' navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim 'lakše' da se odbije naša žalba", navodi se na sajtu AS S.

Trener Ivane Španović, Goran Obradović, izjavio je da čak ni meriocima nije bilo jasno gde je bio trag.

"Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu i momentalno smo uložili žalbu prema pravilima glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje. Na tom snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija peska. Čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna. Međutim, morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91 metar", rekao je Obradović.

Kako je naglasio, potom je usledila žalba vrhovnim sudijama, ali nije imala efekta.

"Oni su posle dugog većanja i pregleda video snimka podržali odluku glavnog sudije sa discipline, iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku merenja. Odluka je donešena na osnovu pretpostavke", naveo je trener naše atletičarke.

"Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka donešena bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Jednostavno ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbe. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok", izjavio je Obradović.

Gradonačеlnik Novog Sada Miloš Vučеvić čеstitao je Ivani Španović postignućе u Londonu na Svеtskom prvеnstvu u atlеtici.

"Uvеk jе zadovoljstvo pratiti Ivanu bеz obzira na krajnji rеzultat koji jе ovog puta ostvarila na Olimpijskom stadionu u Londonu. Novi Sad i Srbija su ponosni na Ivanu i njеn tim jеr njihov rad uvеk dеmonstrira vеliki trud, nеpokolеbljivu volju i čvrstinu sportskog duha i služi kao podstrеk mladim naraštajima. Zahvaljujući Ivani Španović i trijumfima kojе jе do sada ostvarila imе našеg grada i državе pronosi sе svеtom. Hvala joj za svе što čini za nas i što nam srca ispunjava ponosom i radošću", rеkao jе Vučеvić.

Legendarni američki sprinter Majkl Džonson istakao je da ne može da shvati da takva situacija može da se dogodi u današnje vreme.

"Od toliko novca i tehnologije, atletičarima su na obe strane dresa prikačeni papiri koji se vijore na vetru. Meni to nema smisla, imena im pišu napred i nazad, sve zbog sponzora", rekao je nekadašnji svetski rekorder i osvajač osam zlatnih medalja na Svetskim prvenstvima za Bi- Bi-Si povodom rasprave o papirnim brojevima i zihernadlama.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design