:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2015   12:05

0

122

ASD: Srbi su postali značajan faktor u Austriji

Ulazak Nemanje Damnjanovića iz Slobodarske partije Austrije (FPO) u bečku skupštini nakon nedeljnih lokalnih, gradskih i pokrajinskih izbora u Beču on je ocenio „kao znak da su neki u političkom životu Austrije otkrili potencijal Srba i da ih ne koriste više samo kao "mamce za glasove" “.

„Možemo biti ponosni na ovaj uspeh na nedeljnim izborima, bez obzira na političko opredeljenje", rekao je sinoć Stijaković na svečanosti povodom "dana austrijsko-srpskog prijateljstva".

On je izrazio očekivanje da će Srbi u budućnosti zauzeti još važniju ulogu u političkom životu zemlje.

ASD je inače četvrti put obeležio "Dan austrijsko-srpskog prijateljstva".

"Dan austrijsko-srpskog prijateljstva" proglašen je 2011.godine, a na inicijativu tadašnjeg ambasadora u Austriji Milovana Božinovića odabran je 13.oktobar, dan kada je 1781. car Josif II potpisao "Patent tolerancije" koji je Srbima u tadašnjoj Austro-Ugarskoj proširio nacionalna i verska prava.

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković rekao je da ga posebno raduje što može biti diplomatski predstavnik naše zemlje u Austriji kada su odnosi dve države odlični.

"Imamo odlične političke, ali i ekonomske odnose", rekao je on, dodajući da je dijaspora drugi most saradnje dve zemlje.

Svečanosti su prisustvovali, između ostalih, budući zamenik gradonačelnika Beča Johan Gudenus, kao i budući poslanik u bečkoj skupštini Nemanja Damnjanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva