:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2017   12:05

0

163

Arilje: Država da pomogne za rešenje problema sa malinama

Ta opština od Vlade i Ministarstva poljoprivrede traži maksimalno angažovanje u okviru svojih nadležnosti u sprečavanju monopola u otkupu i plasmanu maline.

"Imajuću u vidu nadležnost Skupštine opštine i ograničene mogućnosti da preduzme odgovarajuće mere u vezi sa problemom oko maline, predlažemo da ulogu medijatora preuzme Vlada Srbije, odnosno nadležna ministarstva, koja svojim autoritetom mogu doprineti da se stvori ambijent kako bi se omogućilo slobodno tržište u otkupu maline na teritoriji Srbije, imajući u vidu da proizvodnja maline obezbeđuje više od 250 miliona evra deviznog priliva i jedan je od glavnih izvoznih proizvoda", navodi se u zaključku .

Prema analizama stručnjaka iz te oblasti, ponuda maline u Srbiji u 2017. je 40 do 50 odsto manja u odnosu na 2016, a prema informacijama sa svetskog tržišta smanjena je proizvodnja za 50 odsto u Poljskoj i 20 odsto na tržištu Amerike.

"Iz svega navedenog može se izvesti zaključak da tržište nije slobodno već monopolističko, a da istaknuta cena maline ne pokriva ni troškove proizvodnje", navodi se u skupštinskoj odluci.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva