:

:

TV Most

Foto: Foto Vikipedija.org

clock

Januar 21, 2015   14:19

0

145

Arhiv Jugoslavije: Krasnov - ruski neimar Srbije

Izložbu je otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u prisustvu ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Čepurina.

Krasnov je rođen oktobra 1864. u Podmoskovlju, a studije slikarstva, vajarstva i arhitekture završio je u Moskvi. Već njegov prvi projekat bio je nagrađen 1883. godine.

Počev od 1887. bio je glavni arhitekta Jalte, Krim.

Najčešće je radio reprezentativne objekte ili rekonstruisao istorijska zdanja. Tako je izgradio i poznati dvorac Livadija, kod Jalte, Krim, letnjikovac Romanova, znamenit po sastanku trojice savezničkih lidera tokom Drugog svetskog rata.

Dvorac je građen od 1909. do 1911. i ustrojen u skladu s vizijom cara Nikolaja II.

Te 1911. godine Krasnov je i formalno dobio zvanje "dvorskog arhitekte".

Tragedija građanskog rata u Rusiji odvela ga je u emigraciju, tako se 1922. našao u Beogradu, gde ga pozvao Saveza ruskih inženjera i tehničara Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

U Beogradu, Krasnov je ostavio nemerljiv trag. Radio je u Arhitektonskom odeljenju Ministarstva građevina i, u punom značenju te reči, obeležio je jednu epohu arhitekture u Srbiji.

Bavio se projektovanjem, adaptacijom i dekoracijom najreprezentativnijih zdanja, državnih objekata, hramova, spomenika, ali i dizajniranjem enterijera.

U Srbiji, gde ga je izuzetan rad takođe doveo do zvanja dvorskog arhitekte, ostavio je dela neizmerne vrednosti.

Bio je projektant dvorskog kompleksa Karađorđevića na Dedinju, niza drugih reprezenativnih zdanja, a učestvovao je u manjoj ili većoj meri u projektovanu, izradi i dekoraciji brojnih objekata, hramova, spomenika, od Oplenca do Lovćena. Unutrašnja dekoracija hrama Svetog Đorđa na Oplencu, crkve mauzoleja porodice Karđorđević, njegovo je delo.

Dekracija crkve Ružice na Kalemegdanu, takođe, izradio je i Njegoševu kapelu na Lovćenu, srušenu 1974, kao i spomen obeležja na Zejtinliku, Solun, i na ostrvu Vido, pored Krfa.

Nikolaj Petrovič Krasnov, umetnik koji je svojim delom obeležio čitavu epohu u istoriji Srbije, preminuo je u Beogradu, decembra 1939. godine.

Izvor: TVmostinfo

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva