:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 12, 2017   12:05

0

153

Arhiv Brusa Springstina otvara se kod njegovog rodnog mesta

Arhiv Brusa Springstina i Centar za američku muziku čuvaće i promovisati nasleđe Springstina i drugih kultnih muzičara kao što su Frenk Sinatra i Vudi Gatri.

Univerzitet se nalazi 25 kilometara od Friholda, rodnog grada autora pesme Born in the USA, a takođe je blizu Asberi Parka, priobalnog grada gde je Springstin započeo svoju karijeru.

Mesto izabrano za arhiv „briljantno obuhvata suštinu Springstinove muzike“, rekao je Pol Braun, predsednik Univerziteta „Monmut“, koji već ima veliki muzički program povezan sa Gremi muzejom u Los Anđelesu.

Poslednjih godina, 67-godišnji Springstin sve više se interesuje za svoje nasleđe. Prošle godine objavio je autobiografiju pod naslovom Born to Run koju je pohvalila kritika. Muzičar u knjizi opisuje svoje skromno poreklo i borbu protiv depresije.

Brus Springstin je u predstavljanju svojih dela govorio o značaju političkog aktivizma u muzici.

„Verujem da je muzika važna za aktivizam u smlislu da ona pobudi strast, pobudi interes, znatiželju, pokreće na preispitivanje sopstvenih uverenja, direktno udara na emocije. Ona te pokreće iznutra“, objasnio je Springstin, prenosi vebsajt američke države Nju Džerzi.

Bob Dilan, jedan od pevača koji je inspirisao Springstina, takođe je prošle godine zaključio sporazum sa Univerzitetom „Tulsa“ u južnoj američkoj državi Oklahomi da se tu osnuje njegov arhiv.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva