:

:

TV Most

clock

Oktobar 13, 2017   12:05

0

170

Arbin Gaši i Đurić o nazivu Kosovo i Metohija


"Neohodna nam je relaksacija odnosa i više sagovornika poput Dalibora Jevtića (takođe učesnika panela, sa Srpske liste).



Tome, međutim, kako je primetio, neće doprineti to što Đurić kad govori o Kosovu uvek kaže "Kosovo i Metohija", jer, kaže, Gaši, Kosovo ima oficijelni naziv, upitavši šta bi bilo kad bi on rekao "Beograd pašaluk", "Smederevo - Sandžak"...



Odgovarajući na tu opasku, Đurić je pojasnio da je za Srbe Kosovo i Metohija više geografski pojam i termin te da ima posebno kulturno i istorijsko značenje za srpski narod.



Osim toga, dodao je, Gaši može kad dođe u Beograd, u kojem je, kako je sam prethodno rekao, prvi put i sviđa mu se, da naziva i Beograd i pašalukom i kako god mu drago, ali je primetio: "Ja tako nešto ne mogu da kažem u Prištini, jer poslednjih šest meseci nisam mogao ni da uđem tamo".



U tom je smislu poručio da ako govorimo o tome koji su naši uslovi za normalnost smatra da to treba da proizađe iz onog šta misle naša društva, i alabanska i srpska zajednica. 



Založio se za intenzivniji dijalog, posebno nakon što je većina građana na Kosovu u junu glasala za lidere koju su 1999. bili ratni komandanti, a to, primetio je, znači da je stepen nacionalizma i dalje veoma visok, iako je međunarodna zajednica uložila mnogo u civilni sektor.



"To znači da treba da nastavimo još intenzivnije sa dijalogom ali da usmemo u obzir strahove i Srba i Albanaca. Situacija uopšte nije dobra. Sitaucija na terenu je veoma osetljiva i mi i moramo da budemo odgovorni i da vodimo društva ka pomirenju a ne ka konfliktu", rekao je Đurić.



Prema njegovim rečima, poziv predsednika Srbije na unutrašnji dijalog okupiće naciju kao bi se probme rešio na miran način, odnosno da se dođe do trajnog rešenja za Srbe i Albance ne samo na KiM već u celom regionu.



Na pitanje moderatora da li to znači da Beograd nema viziju i šta treba da bude na kraju tog dijaloga, Đurić kaže:



"Beograd ima viziju. Ali to ne treba da bude vizija jedne grupe političara ili jedne administracije već celog društa tako da ni Srbi ni Alabanci ne budu ultimativni gubitnici."



Danas nije dovoljno reći da je da Kosovo i Metohija, potrebna je odrasla zrela diskusija o tome šta relano može da se postigne.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva