:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2017   12:05

0

184

Arapska liga pozvala zemlje da priznaju državu Palestinu


Gejt je, na početku vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova Arapske lige u Kairu, rekao da je Trampova odluka "osudila" zemlju koja ju je prihvatila i administraciju koja je donela.




Sastanak ministara spoljnih poslova Arapske lige u Kairu


Ta odluka, kako je naglasio, dovodi u pitanje ulogu Vašingtona kao mirovnog medijatora, ne samo na Bliskom istoku, već celom svetu, preneo je AP.



"Ta odluka postaje legalizacija okupacije", kazao je Gejt, aludirajući na izraelsku okupaciju, a potom i aneksiju istočnoj Jerusalima 1967. godine.



Ministri spoljnih poslova zemalja Arapske lige okupili su se u Kairu na sastanku kako bi se dogovorili o zajedničkom odgovoru na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela.



Sastanak Arapske lige koji okuplja ministre spoljnih poslova država članica, događa se u vreme kada se nastavljaju protesti već treći dan zaredom na Zapadnoj obali pojasa Gaze.



Nije jasno kakvu će odluku doneti ministri u smislu konkretnih kontramera Trampovoj odluci, ali arapske diplomate, koje su želele da ostanu anonimne, su govorile o podnošenju nacrta rezolucije kojom se osuduje taj potez pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija i merama koje se odnose na bilateralne odnose između država članica Arapske lige i Vašingtona.



Kako su agencije prethodno prenele, palestinski predsednik Mahmud Abas neće se sastati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom tokom njegove posete tom regionu i neće biti komunikacije između američkih i palestinskih zvaničnika.



I egipatska koptska crkva je danas saopštila da se neće sastati sa američkim potpredsednikom Majkom Pensom kada bude bio u poseti Kairu 20. decembra, zbog odluke Vašingtona, a AP navodi da je slično reagovao i direktor univerziteta El Azhar, vodeće ustanove islamske nauke i obrazovanja u svetu.



Na stotine vernika je protestovalo protiv Trampove odluke nakon molitve u petak u džamiji El Azhar, ali su ih snage bezbednosti sprečile da krenu u protestnu šetnju ka centru grada.



Njegova odluka o priznavanju Jerusalima i premeštanju američke ambasade iz Tel Aviva u taj grad, naišla je na osude širom sveta, pa čak i kod nekih saveznika koji su istakli da je ona bespotrebno izazvala sukob u regionu koji je već ispunjen nasiljem, navodi agencija.



Pitanje statusa ovog grada leži u suštini izraelsko-palestinskog sukoba, a Trampov potez je široko shvaćen kao udruživanje sa Izraelom.



ÄŒak i manja kriza po pitanju statusa Jerusalima i svetih mesta u drevnom Starom gradu u prošlosti je izazvala krvoprolića, podseća agencija.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva