:

:

TV Most

clock

Jul 18, 2018   21:53

0

264

Aranča Ečavarija: Želim srpski pasoš


"Ovde je zaista specijalna energija. Volela bih da sam Srpkinja, da mogu da dobijem srpski pasoš", oduševljena je Ečavarija.


 


Film "Karmen i Lola", premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u programu "Directors's Fortnight", govori o ljubavi između dve Romkinje, a Ečavarija je ideju dobila 2009. na vest o prvom ženskom romskom paru koji se venčao u Španiji.


Naglašava da je još uvek teško biti žena, a biti uz to i Romkinja i lezbejka, znači da ne postojite.


 


"Film je miks više priča. Bilo je vrlo teško naći Romkinje lezbejke, jer se kriju, pa sam pokušala preko interneta i dve godine sam razgovarala sa petnaestak devojaka i film je zapravo mešavina njihovih priča", objasnila je Ečavarija, dodavši da nije želela da prikaže sve sa čim se one u svojim domovima suočavaju, jer očevi znaju da ih zaključavaju i odsecaju im kosu bez koje se smatraju ružnim.


 


Lola u filmu kaže: "Mi Romkinje, čak nemamo ni sopstvene snove", a Ečavarija objašnjava da ako puše ispred muškarca pokazuju nedostatak poštovanja prema njemu, a ako poljube drugu ženu, biće obeležene za ceo život.


 


Ečevarija navodi da žene koje otvoreno ispoljavaju svoju seksualnost primorane su da odu iz romske zajednice jer napadaju svoju kulturu i porodicu, svoje majke koje su ih vaspitale da budu dobre supruge i majke i zbog toga u filmu "najvažnije je ono što se ne vidi kao što je sloboda".


 


Kaže da, iako Romi žive u Španiji već 500 godina i viđa ih na ulicama svoje zemlje, međusobno se ne poznaju i zbog svega što su prošli tokom Frankove vladavine, oni u belcima vide neprijatelja.


 


"Ja sam iz Baskije, nisam Romkinja i još sam žena i kada sam otišla u njihovu zajednicu, sve su bili muškarci i pitali da li mogu da razgovaraju sa mojim mužem. Rekla sam im da ga nemam, pa sam morala da dovedem prijatelja. Dve godine sam pričala sa njima i kada su me upoznali, sada mogu bilo kada da odem kod njih, pozivaju me na večeru", ispričala je Ečavarija, dodavši da se ljudi obično plaše onoga što ne poznaju.


 


Prvi deo filma je radila kao dokumentarac, da bi se onda prepustila naraciji kada počinje ljubav između Karmen i Lole.


 


"Želela sam da uvučem gledaoce u svet koji im je nepoznat. Rekla sam treba mi svetlo i samo smo krenuli sa kamerom. Plašila sam se da ako zažmurim, da ću propustiti neki trenutak", objasnila je rediteljka, kojoj je ovo prvi igrani film i radila ga je isključivo sa naturščicima, njihovim emocijama i njihovim idejama o ljubavi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva