:

:

TV Most

clock

Jun 15, 2017   12:05

0

133

Apoteke u obavezi da preuzimaju neupotrebljive lekove

Lekove kojima je istekao rok, građani uglavnom bacaju i to tamo gde ne bi trebalo.

Prema Zakonu iz 2009. godine apoteke su u obavezi da preuzimaju neupotrebljive lekove od građana, da na vidnom mestu istaknu obaveštenje o tome i da obezbede prostor za kontejnere u kojima će se lekovi sakupljati. Uprkos tome, već osam godina najveći broj apoteka se toga ne pridržava. Kažu, razlog su nedorečeni propisi.

"Pravilnik je u obavezi da definiše na koji način se postavljaju, na kojim mestima se postavljaju ti kontejneri, kako su obeleženi, zatim ko je ovlašćeni operater sa kojim apoteka treba da potpiše ugovor koji će taj otpad nositi iz apoteke po određenoj proceduri, koja takođe treba da se definiše i ono što je najvažnije - ko će vršiti plaćanje odnošenja tog otpada operaterima sa kojima mi sklopimo ugovor", ističe Jasminka Bjeletić, direktorka "Apoteka Beograd".

Radi se na Pravilniku o upravljanju farmaceutskim otpadom, odgovaraju u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Kažu da je u završnoj fazi, ali da je najveći problem definisati odnos između apoteka, operatera koji će otpad preuzimati i proizvođača, odnosno nosilaca dozvole za stavljanje leka u promet.

"I dalje ostajemo pri tome da kao i do sada ovu obavezu imaju proizvođači, uvoznici, odnosno nosioci dozvole za lek, da budu odgovorni za finansiranje, sakupljanje i konačno zbrinjavanje lekova sa isteklim rokom trajanja od građana. Sam model finansiranja koji je definisan Zakonom o upravljanju otpadom treba dodatno razraditi, ukoliko to ne budemo mogli da uradimo Pravilnikom uradićemo novim Zakonom koji treba da stupi na snagu 2018. godine", kaže Radmila Šerović iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

I dok država konačno ne stvori uslove da apoteke preuzimaju neupotrebljive lekove od građana, nadležni savetuju - ne stvarajte zalihe lekova, a one kojima istekne rok trajanja čuvajte kod kuće na posebnom mestu i van domašaja dece.

Upozoravaju da velike količine farmaceutskog otpada bačenog nekontrolisano na deponijama koje nisu sanitarne, mogu znatno da utiču na sastav zemljišta i podzemne vode i da ih zagade.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva