:

:

TV Most

clock

April 21, 2017   12:05

0

136

Apelacioni sud pravosnažno odlučuje o "Mladićevim jatacima"

Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu presudu, a može da potvrdi prvostepenu presudu ili da je preinači u celosti ili delimično.

Današnjii pretres, na kome su svi optuženi ostali pri ranijim odbranama, trajao je oko sat vremena, i bio je otvoren za javnost.

Svoju odluku sud donosi nejavnom delu zasedanja i objaviće je naknadno.

Prošle godine u martu, Prvi osnovni sud je doneo, drugu prvostepenu presudu u tom slučaju kojom je odbio optužbe protiv svih optuženih zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Prvu presudu kojom su optuženi bili oslobođeni ili su optužbe protiv njih bile odbijene zbog zastarelosti, bila je ukinuta pa se suđenje ponovilo po nalogu Apelacionog suda.

Inače, sudski proces protiv "Mladićevih jataka" počeo je 2007. godine, a svi optuženi, osim generala Marka Lugonje, negirali su da su pomagali Mladiću u skrivanju.

Optuženi za skrivanje Mladića su mahom izbeglice iz BiH.

Optužnicom im je stavljeno na teret da su, u različitim periodima od 2002. do 2006. godine, pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Haški tribunal izdao nalog za njegovo hapšenje.

Kao glavni organizator jataka, u optužnici je ranije bio označen oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, ali je on u toku procesa preminuo.

Optuženi za skrivanje Mladića u ovom slučaju su Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković, Marko Lugonja i Blagoje Govedarica.

Govedarica je ranije pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine.

Jataci koji su krili Mladića posle 2006. do njegovog hapšenja pet godina kasnije 26. maja 2011, sklopili su sporazum o priznanju krivice s Tužilaštvom za ratne zločine, na uslovne kazne zatvora.

Mladić je uhapšen u Srbiji nakon višegodišnjeg skrivanja u maju 2011. godine, i izručen Haškom tribunalu gde mu je zimus okončano suđenje i očekuje se prvostepena presuda.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva