:

:

TV Most

clock

Jul 13, 2017   12:05

0

143

Apelacioni sud odbacio optužnicu za Srebrenicu, stopira se suđenje

Apelacioni sud je, naime, usvojio zahtev odbrane da se optužnica od 21. januara 2016. godine odbaci jer je nije podigao tužilac za ratne zločine, rečeno je Tanjugu u tom sudu.

U to vreme, tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je već bio u penziji, od 1. januara 2016, a na čelo tužilaštva nije bio izabran drugi tužilac, niti vršilac funkcije tužioca za ratne zločine, već je njime njime upravljao "rukovodilac".

Svojom odlukom Apelacioni sud je usvojio žalbu odbrane na rešenje Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojim je 30. maja ove godine odbijen predlog branioca optuženog Bore Miletića za odbačaj optužnice.

"Apelacioni sud smatra da su osnovani žalbeni navodi odbrane jer se radi o inokosnom samostalnom državnom organu čiju funkciju upravo obavlja javni tužilac, a što povlači nemogućnost postupanja zamenika javnog tužioca", rekla je portparol tog suda Mirjana Piljić.

Zbog toga je preinačeno prvostepeno rešenje i optužnica odbačena.

Suđenje koje je počelo krajem prošle godine sada će morati da se stopira do podizanja nove optužnice, u skladu sa zakonom.

Novi tužilac za ratne zločine – Snežana Stanojković, izabrana je tek u maju ove godine, a u međuvremenu je tim tužilaštvom skoro godinu i po rukovodio zamenik tužioca Milan Petrović.

Nakon podizanja nove optužnice sledi njeno potvrđivanje pa tek onda zakazivanje suđenja.

Odbačena optužnica tereti Nedeljka Milidragovića, Aleksu Golijanina, Milivoja Batinića, Aleksandra Dačevića, Boru Miletića, Jovana Petrovića, Dragomira Parovića i Vidosava Vasića.

Tužilaštvo za ratne zločine ih tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu.

Oni se terete da su u Srebrenici počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u hangaru "Kravice" 14. jula 1995. godine ubili 1.313 Muslimana.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva