:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2016   12:05

0

124

AP: Orbanova najava ostavke - manevar

Da bi referendum o naseljavanju migranata u Mađarskoj bio važeći, na njega mora da izađe najmanje 50 odsto plus jedan od ukupno 8,27 miliona mađarskih birača.

Referendumsko pitanje glasi: "Da li se slažete sa tim da EU može da naloži obavezujuće naseljavanje nemađarskih državljana u Mađarskoj, čak i bez odobrenja Parlamenta?"

Većina analitičara smatra da će građani te kvote odbaciti, a takvom ishodu
referenduma se nada i Orban.

Iako referendum nema obavezujuće pravne posledice po EU, Orban se nada da će, ako glasanje uspe, to povećati pritisak na Brisel.

"Najvažnije pitanje iduće nedelje za mene je odlazak u Brisel, pregovori i pokušaj da, uz pomoć ovog rezultata - ako bude primeren - postignem da ne bude obavezujuće da u Mađarsku primimo ljude koje ne želimo", rekao je Orban nakon što je glasao.

Tom prilikom je naglasio da je od ključne važnosti da broj glasova "protiv" kvota bude veći od onih "za", izrazivši očekivanje da će ishod biti upravo takav.

Kako je dodao, pobeda opcije "protiv" dala bi "dovoljan legitimitet" parlamentu i vladi, čak i ako referendum ne bude validan, odnosno ako na njega ne izađe 50 odsto plus jedan registrovani glasač, prenela je agencija MTI.

"Validan referendum bi bio bolji od onoga koji nije validan, ali će u svakom slučaju biti zakonskih posledica zato što smo obećali da ćemo sprovesti ovlašćenje parlamenta da određuje sa kim Mađari žele da žive", naveo je Orban.

"To ćemo uraditi bez obzira na to da li na referendum izađe dovoljno ljudi. Postoji samo jedan uslov: da glasova "protiv" bude bar za jedan više od glasova "za"", dodao je mađarski premijer.

Orban je istakao da da je ponosan što je njegova zemlja prva koja je održala referendum na temu kvota EU i dodao da bi bio zadovoljan da isto urade i druge zemlje.

Državljani Mađarske glasaju od šest sati jutros, a glasačka mesta biće zatvorena u 19 časova. Do 15 časova, odziv na referendumu iznosio je 30,66 odsto.

Više od 100.000 državljana Srbije ima i državljanstvo Mađarske, a oko 30.000 njih, odnosno gotovo svaki treći dvojni državljanin iz Srbije, registrovalo se kako bi mogli da glasaju na referendumu koji se danas održava u Mađarskoj.

Izvor: RTS, Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva