:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2017   12:05

0

216

AP o presudi Oriću: Srbi ogorčeni, muslimani oduševljeni




Agencije AFP, Rojters i AP prenele su reagovanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Aleksandra Vulina i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na presudu suda BiH.



Agencija Frans pres navodi da Orića mnogi u BiH smatraju "herojem" Srebrenice i braniocem muslimana tokom rata u Bosni 1990-ih, ali da ga Srbi smatraju krvnikom i ratnim zločincem koji je napadao srpska sela kako bi ih očistio od srpskog stanovništva.


Francuska agencija napominje da je Orić "jedan od tek nekolicine komandanata bosanskih muslimana" protiv kojih je vođen sudski proces zbog zločina počinjenih nad Srbima.



Rojters prenosi da su bosanski muslimani aplauzom dočekali Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića kada su danas iz sudnice izašli kao slobodni ljudi dok su, s druge strane, porodice bosanskih Srba ubijenih u ratu ogorčene, jer Orića i njegove trupe smatraju zločincima, pa su iz protesta napustile sudnicu u Sarajevu.



Britanska agencija ocenjuje da slučaj Orić "pogađa u srce" podeljene Bosne, mučene etničkim podelama i dugogodišnjim problemima koji su blokirali njen napredak ka EU i NATO.



Američka agencija Asošijeted pres navodi da je Orić optužen za ratne zločine nad trojicom srpskih ratnih zarobljenika koji su ubijeni u selima u okolini Srebrenice na početku rata, ali da je sudsko veće zaključilo da tužilaštvo nije podnelo dovoljno dokaza protiv Orića.



AP napominje da je Oriću prethodno sudio i Haški tribunal i da je 2008. doneo oslobađajuću presudu.



SUD BiH oslobodio je jutros ratnog komandanta Nasera Orića, koga Srbija potražuje za zločine protiv srpskih zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.



Tužilaštvo BiH je protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića podiglo optužnicu 27. avgusta 2015. godine.



Prema optužnici, Orić, tadašnji komandant, i Muhić, pripadnik Armije BiH, 1992. godine su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti (Milutina Miloševića, Mitra Savića i Slobodana Ilića), preneli su mediji u BiH.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva