:

:

TV Most

clock

Decembar 08, 2015   12:05

0

111

Antonijević: Podrška protestu advokata

Direktor YUCOM-a Milan Antonijević naveo je da u trenutku kada je bezbednost najviših državnih organa tema o kojoj se danima raspravlja, YUCOM očekuje da se pođednaka, ako ne i veća pažnja posveti napadu koji je izveden na predstavnika nezavisne profesije, advokature, kao dela pravosuđa.

"Podsećamo da su raniji napadi na advokate prošli bez uspešno sprovedene istrage, optužnice i presude i stoga upucujemo apel svim državnim organima da ovaj najnoviji napad na profesiju, napad na advokata Vladimira Zreleca shvate kao prioritet", navodi Antonijević u saopštenju.

Antonijević je ocenio da je podatak da je od 40 napada na advokate samo u dva slučaja pronađen izvršilac i više nego dovoljan razlog za zabrinutost, te da je tako i zahtev advokature za sistemskim rešavanjem ovog problema opravdaniji.

On je podsetio da Zakon o advokaturi propisuje i garantuje samostalnost, nezavisnost i javni značaj advokature, tako da je ovo direktan napad na navedene vrednosti.

"Kao nevladina organizacija koja od osnivanja, već osamnaest godina, pruža besplatnu pravnu pomoć građanima, ponekad smo sa advokaturom imali suprotstavljene stavove, ali u ovakvim slučajevima, dužni smo da stanemo uz advokaturu i podržimo jasan stav da je bezbednost prioritet, da je bezbednost minimum koji država mora garantovati", naveo je Antonijević.

On je pozvao i druge nevladine organizacije da podrže advokaturu u svojim zahtevima za pronalaženje izvršilaca ovog napada.

"Nekažnjivost napada na samostalnu profesiju šalje poruku da je napad na samostalnost i nezavisnost dopušten, da pravda u ovim slucajevima nece biti ni brza, a kako vidimo ni dostižna", naveo je Antonijević.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva