:

:

TV Most

clock

April 18, 2017   12:05

0

132

Antifašisti, Jevreji i Srbi protiv nagrade Jakovu Sedlaru

Prethodno je Antifašistička liga Hrvatske gradskim zvaničnicima uputila otvoreno pismo u kojem poručuje da bi "dodela nagrade grada Zagreba čoveku koji se služi takvim podvalama i falsifikatima bila sramota za Skupštinu grada i obezvređivanje same nagrade".

U saopštenju predstavnika jevrejske i srpske zajednice dostavljenom Tanjugu izraženo je uverenje da Jakov Sedlar, zbog svog glasnog, upornog i dubokog istorijskog revizionizma tu cenjenu nagradu ne sme da dobije.

"Revizionistički stavovi naročito su prisutni u njegovom prošlogodišnjem filmu 'Jasenovac - istina', koji je izazvao zgražavanje ovdašnje i međunarodne javnosti. U njemu je koncentracioni logor smrti prikazan kao radni logor, u njemu su umanjene i obezvređene žrtve Jasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od strane ustaškog režima", navodi se u saopštenju.

Predstavnici Jevreja i Srba ističu da taj film obiluje falsifikatima i lažima, tvrdi da je pravi logor smrti uistinu nastao tek nakon Drugog svetskog rata, o čemu ne postoje nikakvi dokazi.

"Dodelom nagrade Grada, Skupština bi pokazala svoje slaganje s takvim opasnim stavovima i podstakla jačanje istorijskog revizionizma. Naša zemlja bi time bila svrstana među one u kojima fašizam jača, što zabrinjava celu demokratsku Evropu."

Podseća se u saopštenju da se odluka o nagradi donosi tačno na dan kada su ustaše pre 72 godine započele uništavanje Jasenovca i tri dana pre obeležavanja proboja preživelih logoraša.

"Iskreno se nadamo da ona neće biti dodeljena čoveku koji tvrdi da tog koncentracionog logora zapravo nije bilo. To nije samo suprotno istorijskim činjenicama, već je suprotno moralnoj obavezi i istorijskoj odgovornosti da se zločin takvih razmera i takvog karaktera ne zaboravi i ne ponovi", stoji u saopštenju u kojem se dodaje da nagrađivanje čoveka bez takvog moralnog osećanja i bez takve istorijske odgovornosti neminovno će biti shvaćeno kao legitimisanje onog što je zakonom zabranjeno – negiranje žrtava Holokausta i genocida.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva