:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Oktobar 01, 2015   20:17

0

388

Antić:Srbija energetski bezbedna zemlja

On je na regionalnoj konferenciji "Izazovi energetske stabilnosti" na kojoj je obeleženo i 10 godina postojanja Srbijagasa rekao da je ta kompanija počela da ostvaruje odlične rezultate.

U poslednjih godinu i po dana Srbijagas je ušao u novu fazu rada i ima podršku vlade da obavlja svoju osnovnu delatnost - nabavku i isporuku i naplatu gasa, rekao je Antić.

Ministar je istakao da je to preduzeće sada nema nijedan dinar duga prema Gaspromu za proteklu grejnu sezonu i da će do početka sledeće godine i dugovi prema Jugorosgasu biti izmireni.

On je podsetio da je je od 1. oktobra snižena cena gasa za oko devet odsto i istakao da ne postoji nikakvo razmatranje, niti plan za novo poskupljenje struje u ovoj godini.

Prema njegovim rečima, pred Srbijom su veliki gasni projekti i najavio je da će se u oktobru sa Garspromom razgovarati o detaljima udvostručavanja kapaciteta skladišta Banatski dvor na milijardu kubnih metara gasa.

Antić je naveo da se razmišlja i o novom gasnom skladištu u Itebeju i radi ozbiljna studija, ističući da bi sa ta dva skladišta Srbija imala oko dve milijarde metara kubnih gasa što je na nivou godišnje potrošnje Srbije.

Prema njegovim rečima, očekuje se novi investicioni ciklus u obnovljive izvore energije, uz podsticaje države i do kraja godine biće pušten u rad prvi vetropark u Srbiji.

U energetskom sektoru se radi na restruktuiranju javnih preduzeća, EPS-a i Srbijagasa, koji će postati moderna, efikasna i profitabilne kompanije, rekao je Antić.

Generalna direktorka Gasprom eksporta Elena Burmistrova je na konferenciji rekla da će ta ruska kompanija uvek ostati pouzdan partner Srbije i Srbijagasa i da nikakvi "politički vetrovi" ne mogu obustaviti njihove isporuke gasa Srbiji.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva