:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2017   12:05

0

180

Antić:EPS funkcioniše shodno mogućnostima i potrebama

Antić je na skupu "Stanje i perspektive srpske elektroenergetike", u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, rekao da je elektroenergetski sistem stabilan iako je suočen sa mnogim problemima koji imaju, kaže, svoju genezu u prošlost.

"Ima jedan set koraka koji mi u ovom trenutku realizujemo kako bismo učinili da taj sistem u godinama koje su pred nama bude siguran. Decenijama nismo izgradili ni jedan ozbiljan elektroenergetski objekat, tako da EPS funkcioniše u skladu sa mogućnostima i u skladu sa potrebama", rekao je Antić.

Ministar je rekao da postoji određeni pad proizvodnje, ali kako je istakao, to je pad u odnosu na 2016. godinu koja je bila, kaže, druga najbolja godina u istoriji sa stanovišta proizvodnje električne energije.

On je kazao da su problemi sa proizvodnjom posledica objektivnih činjenica, pre svega kao posledica loše hidrologije.

"Imamo oko 17 odsto slabiju proizvodnju u hidrosektoru u odnosu na prošlu godinu, ali uspeli smo da nizom mera dovedemo proizvodnju u optimalno stanje. Uveren sam da ćemo i ove godine dostići proizvodnju iz 2016. godine", istakao je Antić.

On je rekao i da je država u proteklim godinama uložila više od 200 miliona evra u zaštitu životne sredine i ugradila filtere na sva postrojenja na termoelektranama.

"Država će ulagati u hidrokapacitete, pre svega u Moravski sliv i Ibarski sliv, a plan je i da u potpunosti da iskoristimo kapacitete Drine", naveo je ministar.

Antić je kazao da je Srbiji potrebna još jedna reverzibilna hidroelektrana i gasna elektrana, te najavio da će u elektroenergetsku mrežu sledeće godine biti priključeno više od 100 megavata koji dolaze iz vetroelektrana.

Na skupu u SANU je istaknuto i da uticaj EU direktiva iz ekologije ima, te da će i dalje imati, veliki uticaj pre svega na proizvodnju električne energije iz termoelektrana na ugalj u Srbiji.

"Ovaj uticaj ima takav efekat da je proizvodnja električne energije bazirana na uglju sve manje profitabilna. Postavlja se pitanje brzine tranzicije ka zelenoj proizvodnji električne energije i to pre svega sa stanovišta potrošača električne energije u Srbiji jer će oni finansirati ovu tranziciju kroz račune za potrošenu električnu energiju", istakao je Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom EPS-a.

Na skupu je rečeno i da se region jugoistočne Evrope karakateriše još uvek kao nelikvidno tržište električne energije, pre svega zbog kontrolisanih cena struje za domaćinstva.

Prognoze vodećih eksperata za informaciono-tehnološku i operaciono-tehnološku (84, IT/OT) oblast, ukazuju da će na svetskom nivou više od nekoliko stotina milijardi dolara biti investirano u narednih 10 godina u obnovljive izvore, unapređenje pogona mreže, povećanje energetske efikasnosti i optimizaciju potrošnje u elektrodistribucijama.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva