:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2017   12:05

0

105

Antić:Energetska zajednica dala dobru ocenu Srbiji

"Srbija je uz Crnu Goru označena kao predvodnik u primeni u regionu u svim oblastima. S tim što se konstatuje da se mora rešiti pitanje razdvajanja energetskih delatnosti u gasnim kompanijama", rekao je Antić za "Politiku".

On je rekao i da je Srbija spremna da nastavi dosadašnju uspešnu saradnju sa EZ kako bi se rešila preostala otvorena pitanja, ali ocenjuje da su neke kritike neosnovane, jer zavise od politike. 

Kada je reč o razdvajanju delatnosti distribucije i transporta "Srbijagasa" i "Jugorosgasa" kako bi se obezbedila tržišna konkurencija Antić ističe da je vlada dala saglasnost i da su formirana dva nova preduzeća, a koja treba da ožive. 

"Politika" piše da EZ u godišnjem izvestaju ocenjuje da Srbija ima uglavnom dobar rezultat u uvođenju pravnih tekovina EZ u svoje zakone. 

Našoj zemlji se međutim i dalje zamera zaostajanje u delu razdvajanja delatnosti distribucije i transporta gasa, kao i operatera prenosnog sistema kada je reč o struji. 

EZ od Elektromreže Srbije traži da obezbedi raspodelu prekograničnih kapaciteta za prenos struje po zahtevima trećeg energetskog paketa, ali i da ubrza sprovođenje sporazuma potpisanih sa Prištinom u oblasti električne energije, a da dva operatera Eelektromreže Srbije i Kosova, EMS i KOSTT, reše spor o upravljanju prenosnim sistemima. 

Antić kaže da ne vidi prostor za mešanje EZ po tom pitanju, jer je ono vezno za pregovore i za Briselski dijalog.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva