:

:

TV Most

clock

Jun 17, 2015   12:05

0

173

Antić: Više ruta za snabdevanje gasom

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je u višednevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde je najpre predstavio interes Srbije za energetsku raznovrsnost ne samo u pogledu ruta snabdevanja, već i izvora energije.

Antić je, u intervjuu za RTS, rekao da se radi na tome da Srbija obezbedi više izvora snabdevanja svim energentima.

"Mi nismo došli ovde da tražimo alternative za ruski gas već da razgovaramo o projektima koji Srbiji mogu da obezbede više izvora snabdevanja svim energentima uključujući i gas. Nova energetska politika čitave Evrope i svih država u svetu jeste da se obezbedi energetska sigurnost, da se isključe monopoli i Srbija radi na tome. Srbija će bez ikakve dileme u narednih nekoliko godina imati više ruta kojima će moći da se snabdeva gasom", rekao je Antić.

Ističe da je tokom zvanične posete razgovarao o mogućnosti kako da Srbija u potpunosti "iskoristi ugalj koji je jedini resurs koji ima".

"Razgovarali smo o mogućnosti korišćenja uglja uz upotrebu najnovijih tehnoloških dostignuća koji de fakto, maltene proizvode zelenu energiju iz uglja. Američka kompanija “Saltern” je takvu elektranu izgradila u Misisipiju, i očekujem da ćemo u toku jula imati delegaciju američkog ministarstva energetike, u čijem sastavu će biti predsednici više kompanija, uključujući i “Saltern”, i razgovaraćemo o mogućnosti da se ta tehnologija upotrebi i u Srbiji", rekao je Antić.

Istakao je da je za nas to izuzetno važno jer, ponovio je, osim uglja Srbija nema neke druge resurse. Antić je rekao da u četvrtak putuje u Denver gde će sa predstavnicima kompanija "Friport" i "Rio Tinto" razgovarati o intenziviranju saradnje.

"“Rio Tinto” radi ozbiljna istraživanja litijuma u okolini Loznice, a “Friport” radi ozbiljna istraživanja u okolini Bora, pre svega imaju ozbiljno nalazište sa jakom koncentracijom bora, zlata i srebra. Razgovaraćemo o tome da intenziviraju svoje aktivnosti i otvore svoj rudnik, to je nama važno, to utiče na naš privredni rast, stvara brojna radna mesta i novu infrastrukturu. Naravno, razgovaraćemo i o eventualnoj mogućnosti da “Friport” uđe u strateško partnerstvo sa RTB Borom", dodao je Antić.

To je za nas, naglasio je ministar, veoma važan projekat, jer je država uložila ogromna sredstva u izgradnju nove topionice u Boru.

"Pre svega moramo tu novu topionicu da nahranimo rudom - zato je važno da “Friport” otvori svoj rudnik, ali postoji opcija i da bi mogao da uđe u neka strateška partnerstva sa RTB Borom, vezana za otvaranje nekih naših rudnika. Tu pre svega mislim na “Cerovo”, tako da ćemo sigurno razgovarati i o tome", kaže Antić.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva