:

:

TV Most

clock

Novembar 08, 2017   12:05

0

200

Antić: Srbija lider u energetskoj saradnji sa Kinom

Na skupu u Bukureštu, na kome je učestvovao, Antić kaže da je istaknuto da kineske kompanije učestvuju u realizaciji najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali i da su najveće investicije upravo u oblasti energetike.

"U termoelektrani 'Kostolac' završili smo prvu fazu vezanu za revitalizaciju bloka B1 i B2 u vrednosti od oko 300 miliona dolara. Sada smo u realizaciji druge faze koja podrazumeva povećanje proizvodnje uglja na kopu Drmno sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnju nove termoelektrane snage 350 megavata, a ceo projekat vredi više od 700 miliona dolara'', rekao je ministar.

On je naveo da je na sastanku ministara energetike konstatovano da mehanizam saradnje koji je uspostavljen na inicijativu Kine ima dva ključna efekta: jačanje saradnje sa Kinom, kao i jačanje regionalne saradnje.

On napominje da su energetska bezbednost i sigurnost snadbevanja, regionalna pitanja i da se ne mogu posmatrati izlolovano.

"Samo mi u ovom trenutku imamo tri ozbiljne interkonekcije koje su u fazi izgradnje ili razmatranja. To je elektroenergetska konekcija sa Rumunijom, gasna interkonekcija sa Bugarskom, a nadamo se da ćemo nastaviti zajedničke planove za gasnu interkonekciju sa Rumunijom", kazao je ministar.

Naveo je i da je na sastanku u Bukureštu odlučeno da se uspostavi redovna saradnja na nivou ministara energetike, kao i da rumunski Energetski centar preuzme operativnu ulogu u tom procesu.

Prema Antićevim rečima ministri energetike su se dogovorili i o nastavku saradnje u okviru zajedničkih istraživanja u energetici koja će omogućiti razvoj projekata, istraživanje, transfer tehnologija, razmenu iskustava.

"Dogovoreno je da eksperti iz naših zemalja odlaze u Kinu, a prva delegacija će otići već u prvom kvartalu 2018.godine. Naši kineski prijatelji su ponudili da sve države pošalju svoje ekspertske delegacije, kao i da oni snose sve troškove što za nas, kao zemlju koja štedi, nije nevažno", rekao je Antić.

 
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva