:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

142

Antić: Rudnici JP PEU strateški interes države

"Moramo pokušati sačuvati sva radna mesta i rudnike gde treba i ima smisla da ostane rudarstvo", rekao je Antić poslovodstvu i Sindikatima JP PEU i prestavnicima Agencije za privatizaciju, na zajedničkom sastanku održanom u sredu u Beogradu.

Sindikat JP PEU je danas saopštio da je Antić na tom sastanku izjavio da "se za neke rudnike naziru rešenja: Soko, kroz modernizaciju proizvodnje, Štavalj, kroz izradu rudnika i termoelektrane kao i za Ibarske rudnike gde bi krajem godine, trebalo da krenu krenuti borni minerali sa preuzimanjem svih radnika Ibarskih rudnika".

Antić je istakao, prenosi Sindikat, da se "hitno mora zaštititi imovina rudnika od plenidbe i sesti sa advokatima kako bi se pronašlo rešenje i dinamika isplate sudskih presuda".

"Hitno moramo organizovati sastanak sa izvršnim direktorom Elektroprivrede Srbije (84, EPS) oko plasmana uglja JP PEU u Elektroprivredu", rekao je Antić.

U saopštenju se navodi da je poslovodstvo rudnika, iznoseći probleme rudnika, istaklo da je "plasman uglja u TENT sveden na minimum, a da deponije uglja gore".

Smenski rad je veliki problem i preduzeće ne može samo da ga reši, plan konsolidacije se ne sprovodi, rudnik ne može da naplati svoja velika potraživanja.

Sindikat JP PEU je izložio Antiću da je "povratak JP PEU u EPS ili neki drugi vid veze sa EPS, jedino rešenje".

"Naši depoi uglja gore, pokazali smo slike ministru, a EPS ugovorom za 2015. godinu je drastično smanjio isporuku uglja iz JP PEU. Čemu i veća proizvodnja ako je ne možemo prodati", rekli su sindikati ministru.

Sindikati, navodi se u saopstenju, su rekli ministru "da zbog neadekvatne cene uglja JP PEU godišnje gubi oko milijardu dinara".

"Plan konsolidacije za JP PEU neko koči ovde u ministarstvu i mi smo zatražili prijem kod premijera Aleksandra Vučića da se to jednom raščisti. Da znamo na čemu smo jer već godinama lutamo po nekoj magli. Izlaz iz nje moramo naći maksimalnim angažovanjem svih nas", rekli su sindikati.

U Ibarskim rudnicima, na deponiji uglja, gori 40.000 tona te rude, vrednosti više od 200 miliona dinara, saopštio je ranije danas Sidnikat JP PEU Resavica u čijem su sastavu Ibarski rudnici.

"Ugalj gori zbog potpunog prestanka isporuke Termoelektrani (84, TE) Morava kod Sviljanca, koja je u kapitalnom remontu, i zbog otežane otprema prema TE Nikola Tesala u Obrenovcu, zbog nedostatka vagona", rekao je Tanjugu predsednik Sindikata JP PEU Goran Nikolić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva