:

:

TV Most

clock

Maj 08, 2017   12:05

0

123

Antić: Pažljivo pratimo gradnju gasovoda Turski tok

“Srbija trenutno ima samo jedan pravac snabdevanja gasom preko Mađarske, neophodno je da izvršimo diversifikaciju”, rekao je Antić na otvaranju konferencije “Nova srpska energetska strategija”.

On je istakao da Vlada Srbije prati šta se dešava sa projektima kao što su Sverni tok 2 i Turski tok dodajući da su sve to neke šanse za nas.

"Garantujem da ova vlada nije zaljubljena ni u jedan projekat, već poklanja pažnju svim projektima koji mogu da obezbede građanima sigurne energente po konkurentnim cenama", naglasio je Antić.

Komentarišući to što je Gasprom objavio da je počela gradnja gasovoda Turski tok između Rusije i Turske, Antić je kazao da je Turski tok u ovoj fazi potpisan samo za pravac snabdevanja gasom za tursko tržište.

"Pažljivo pratimo da li će se taj gasovod razvijati i dalje i u nastavku predstavljati novu infrastrukturu koja može da bude od značaja za nas i odgovorno razmatramo sve mogućnosti i sva scenarija i bićemo deo rešenja koja su realna", naveo je on.

On je rekao da Srbija radi i na gasnoj interkonekciji sa Bugarskom i da je predviđeno finansiranje kroz grant EU od 50 miliona evra.

"Ostaje pitanje kako ćemo to sve napuniti gasom", dodao je Antić.

Izgradnja gasovoda Turski tok je počela u Crnom moru, blizu obala Rusije.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler je naveo u saopštenju da se realizacija projekta odvija po planu i da će turski i evropski potrošači do kraja 2019. imati novu sigurnu rutu za uvoz ruskog gasa.

Projekat je predstavljen javnosti krajem 2014. godine kada je Rusija odustala od projekta gasovoda Južni tok koji je trebalo da ide preko Crnog mora i Bugarske, a koji je blokirala EU.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pre nekoliko dana dao nalog Gaspromu da krene sa radovima za gasovod Turski tok. Prema planovima, predviđa se izgradnja dva kraka kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa.

Namera je da se pojača isporuka ruskog gasa Turskoj i da ta zemlja postane gasno čvorište za dalje snabdevanje evropskih potrošača.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva