:

:

TV Most

clock

Septembar 01, 2018   19:11

0

224

Antić: Neće biti otpuštanja u RTB Bor

Antić je za TV Prva na pitanje da li je 5.000 trenutno zaposlenih u RTB Bor previše i da li očekuje otpuštanja, rekao da smatra da je taj broj realan.


"Ovaj broj zaposlenih je realan ako se uzmu u obzir najavljene investicije i otvaranje novih rudnika, a predstavlja i obavezu stranog partnera. U ugovoru stoji da je kazna za svakog ispod 5.000 zaposlenih radnika (84, Zijin) u obavezi da u budžet Srbije uplati dve bruto zarade", objasnio je Antić.

On je rekao i da najavljenu dokapitalizaciju Zijina očekuju odmah po zaključenju ugovora, a da nakon njihovog preuzimanja većinskog paketa očekuju realizaciju obavezujućih investicija.

"U sledećih šest godina (84, kineska kompanija) investirati 1,26 milijardi evra, što će učiniti da RTB postane profitabilana kompanija... Očekujem da će Srbija imati 37 odsto tih uvećanih profita u svom budžetu", rekao je Antić.

On je rekao da je pančevačka "Petrohemija" takodje spremna "ili za privatizaciju, ili za strateško partnerstvo", kao i da je ta kompanija iz pozicije jednog od najvećih gubitaša dovedena do dobrog poslovanja.

Antić je rekao da je država u proteklih šest godina "dramatično smanjila subvencije državnim preduzećima", što je za cilj imalo da ih učini efikasnijim.

"RTB je imao istorijski lanac dugovanja koji je bio preko milijardu evra, sa diskontinuitetom u investicionom ciklusu... a nedostatak investicija nije mogao da 'nahrani' novoizgradjenu topionicu", kazao je Antić.

Kinesku kompaniju Zijin Vlada Srbije izabrala je za strateškog partnera u RTB Bor.

Ta kompanija je ponudila kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.
Ostale fotografije uz tekst
 
Audio
 
Video
 
 

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva