:

:

TV Most

clock

Avgust 10, 2017   12:05

0

179

Anketa:Dve trećine građana podržava poziv na dijalog o KiM

Prema najnovijem istraživanju agencije Faktor plus, 69 odsto građana podržalo je Vučićevu inicijativu, a 70 odsto ispitanih smatra da je dijalog neophodan.

Svega 16 odsto se izjasnilo da ne podržava poziv predsednika, dok 14 odsto ne smatra da je dijalog o KiM neophodan.

Na pitanje da li će u dijalogu učestvovati svi važni akteri političkog i društvenog života 56 odsto njih smatra da će učestvovati najveći broj važnih aktera, 29 odsto da će to biti manji broj, dok 15 odsto nema stav.

Većina od 72 odsto građana smatra da bi svi važni društveni činioci trebalo da učestvuju u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, dok takvo mišljenje ne deli njih 14 odsto, a isto toliko nema stav po tom pitanju.

Kakav će, po vašem mišljenju, biti epilog dijaloga o KiM – sledeće je pitanje koje je Faktor plus postavio učesnicima ankete, a 32 odsto je reklo da će biti postignut najširi mogući dogovor svih važnih političkih i društvenih činilaca, 26 da neće biti ozbiljnog približavanja stavova važnih političkih i društvenih aktera, 28 da će se ostati bez rešenja uz mogućnost deklarativnog saglašavanja među mnogim učesnicima, dok 14 odsto nije iznelo stav.

Kao razloge za učešće u dijalogu 56 odsto građana je istaklo da je status Kosova i Metohija suštinski važno pitanje za državu Srbiju, 18 da je dijalog demokratski oblik političke komunikacije i odlučivanja, 20 procenata da je potrebno napraviti najširi mogući dogovor među važnim političkim i društvenim akterima, jer je KiM pitanje od prvorazrednog i dalekosežnog značaja za Srbiju i region, a šest odsto smatra da ne treba ništa skrivati od očiju javnosti.

Na pitanje koji su razlozi protiv dijaloga o KiM, odgovor većine, 44 odsto, je bio taj da su političke stranke jako suprostavljene i da ne mogu da vode dijalog ni o jednom važnom pitanju, dok 19 odsto navodi da je to pitanje već rešeno te da dijalog nije neophodan, a 12 odsto smatra da vlast treba da donese samostalno odluku o državnom pitanju jer je za to dobila mandat.

Ustav Srbije koji KiM smatra delom Srbije suštinski definiše za Srbiju prihvatljivo rešenje i o tome nema dijaloga, odgovor je koji je na to pitanje dalo 25 odsto građana.

Da započinjanje dijaloga ujedno podrazumeva i rešenje kosovskog problema 11 odsto je potvrdno dogovorilo, 68 odsto je dalo negativan odgovor, dok 21 odsto građana nije iznelo stav o tom pitanju.

Anketa je rađena od 30. juna do 6. jula na uzorku od 1.200 ispitanika.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva