:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jun 29, 2018   09:35

0

171

Anketa: Protiv sporazuma sa Makedonijom 62 odsto Grka


Svaki šesti od 10 ispitanika ima negativan stav prema sporazumu Grčke sa Makedonijom, prenosi Katimerini.



Anketa je pokazala i da je konzervativna Nova demokratija povećala prednost u odnosu na levičarsku Sirizu na 12,5 odsto.



Prema rezultatima ankete, ako bi sada bili održani izbori, Nova demokratija bi osvojila 34 odsto glasova, a Siriza 21,5 odsto.



Pokret za promene i Zlatna zora bi osvojile osam odsto, a Komunistička partija šest.



Nezavisni Grci, stranka koja je u vladajućoj koaliciji sa Sirizom, ne bi prošla cenzus od tri odsto za ulazak u parlament i, prema anketi, osvojila bi samo 1,5 odsto glasova.



Tužba da se sporazum sa Skopljem proglasi neustavnim



Grupa organizacija u Grčkoj, koju čine protivnici sporazuma između Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, saopštila je da je podnela tužbu u kojoj traži da se sporazum proglasi neustavnim.



Grupa organizacija navodi da je apelovala na Vrhovni sud Grčke da poništi sporazum, kojim se Makedonija poziva da promeni ime u "Severna Makedonija", a Grčka da prekine da ulaže primedbe na članstvo zemlje u NATO.



Oni sporazum nazivaju "noćnom morom", prenosi AP.



Grupa tvrdi da je preliminarni sporazum, koji su ispregovarali premijeri dve zemlje, trebalo da ratifikuje grčki parlament, pre nego što su ga potpisali šefovi diplomatija Grčke i Makedonije.



Ona, takođe, tvrde da bi sporazum mogao da dovede do promena severnih granica Grčke i prouzrokuje "nepopravljivu štetu po grčku naciju", te navodi da je trebalo da se građani na referendumu prethodno izjasne o sporazumu, dodaje AP.



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva