:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2017   12:05

0

118

Anketa: Nemci ne bi branili NATO saveznika u ratu sa Rusijom

NATO u poslednje vreme prolazi kroz težak period, a SAD, najmoćnija članica organizacije sa novim liderom Donaldom Trampom, optužila je NATO da je "zastareo". Novi američki predsednik nagovestio je i da favorizuje tešnje odnose sa Rusijom.

Međutim, pravac se promenio i Tramp više ne misli da je NATO zastareo i tvrdi da je ta organizacija "bedem međunarodnog mira", piše Euraktiv Nemačka.

U međuvremenu se u Evropi povećavaju budžeti za odbranu a uloga NATO-a dobija novi strateški značaj, i na samitu u Briselu Alijansa će pokušati da povrati staru slavu.

Nova studija Istraživačkog centra Pju, koja je obuhvatila građane evropskih zemalja, SAD i Kanade, je pokazala da se "imidž NATO-a popravlja sa obe strane Atlantika".

Najveću podršku NATO ima u Poljskoj i Holandiji gde ga odobrava po 79 odsto ispitanika.

Nemačka je treća po podršci a slede: Kanada, SAD, Britanija, Francuska i Španija, pokazuju rezultati istraživanja američkog tink-tenka.

Razlike u mišljenjima između građana Evrope i SAD uočavaju se međutim kada je reč o delovima političkog spektra koji podržava NATO.

Sa ove strane Atlantika, NATO najveću podršku uživa među konzervativcima dok Alijansu u SAD snažnije podržavaju levica i liberali.

U vreme kada je u Evropi uloga vojnog elementa u bezbednosnoj politici veća, autori istraživanja pokušali su da utvrde i koliko je snažna solidarnost u NATO-u.

Rezultati pokazuju da je Nemačka spremna da podrži vojnu intervenciju NATO-a manje od drugih zemalja.

Samo 40 odsto ispitanika podržalo bi pružanje vojne podrške partneru u "ozbiljnom vojnom konfliktu" sa Rusijom.

Međutim, u svih sedam evropskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem i u Kanadi postoji konsenzus da bi se u takvom sukobu trebalo osloniti na SAD

Uprkos kontradiktornim signalima od Trampove izborne pobede naovamo, 65 odsto nemačkih ispitanika veruje da bi američka vlada poštovala svoje obaveze u hipotetičkom ratu sa Rusijom. ÄŒak i u Španiji, u kojoj je podrška NATO-u najmanja, 70 odsto anketiranih veruje da bi Amerikanci pritekli u pomoć Alijansi.

Današnji samit NATO-a u Briselu biće prvi na kome će biti Tramp a prvi put kao članica učestvuje i Crna Gora čiji se formalni prijem očekuje početkom juna.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva