:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2018   12:05

0

123

Ankara najavljuje upad svojih kopnenih trupa u Siriju


Turski premijer se obratio novinarima nekoliko sati nakon vazdušnog napada na kurdske paravojne formacije u Siriji, koje podržavaju SAD, prenosi Rojters.




"Od sutra, zavisno od razvoja situacije, naše kopnene snage će sprovesti neophodne aktivnosti", rekao je Binali Jildirim, prenosi AP.



Jildirim je naglasio da su turski avioni u napadima uništili "skoro sve" mete koje su planirali.



Granatiranje provincije Afrin će se nastaviti, dodao je Jildirim.



Turska je ranije otvorila novi front u sirijskom ratu, gađajući Afrin - koji je pod kontrolom Kurda, što bi moglo da dovede do dubljih napetosti između Ankare i njenog saveznika u NATO-u, Vašingtona, navodi Rojters.



U međuvremenu je milicija sirijskih Kurda saopštila da im vazdušni napadi Turske na region Afrin, na severozapadu Sirije, nisu ostavili drugi izbor nego da uzvrate.



Kurdske "Jedinice za zaštitu naroda" (JPG), koje uživaju podršku SAD, istakle su da je turska vojska gađala civilna naselja i da su ubijena šest civila i tri njihova borca. U napadu su, kako tvrde, 13 civila ranjena, prenosi Rojters.



"Pobedićemo ovu agresiju kao što smo pobedili i u drugim takvim napadima na naša sela i gradove", navodi se u saopštenju.



JPG je, takođe, pozvala muškarce i žene na severu Sirije da im se pridruže da zaštite Afrina, prenosi Rojters.



Turska je svoju vojnu operaciju nazvala "Maslinova graničica".




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva