:

:

TV Most

clock

Septembar 24, 2017   12:05

0

129

Angela Merkel pobedila na izborima


Stranka kancelarke Angele Merkel je, prema izlaznim anketama, mnogo ispred Socijaldemokratske partije Martina Šulca, prenosi Gardijan.






 



Prema izlaznim anketama, Demohrišćanska partija (CDU) je osvojila 33,5 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska (SPD) na drugom mestu, sa osvojenih oko 21 odsto glasova, prenose ARD I ZDF.




Međutim, u parlament ulazi i partija na krajnjoj desnici Alternativa za Nemačku (AFD), koja je po prvi put u svojoj istoriji ostvarila rezultat od 13 odsto.



Reč je o političkoj partiji desničara i evroskeptika, koja je političke poene skupljala na temi izbeglica, stranaca, proširenja Evropske unije i rešenju finansijske krize.



Ovakav izborni rezultat plasira je na treće mesto i čini možda i zvanično najvećom opozicijom, prenosi Gardijan.



U nemačkom Bundestagu će u novom, 19. posleratnom sazivu, biti još i poslanika partije Levica, naslednice nekadašnjih istočno nemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po oko devet odsto), kao i liberali (oko 10 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspeo da vrati u parlament.



Izlazne ankete koje su objavili nemački mediji prve su, ali i nezvanične i nepotpune prognoze. Ipak, ovakvim rezultatima potvrđena su i istraživanja javnog mnjenja i političke procene analitičara koji su Merkelovoj predvideli i četvrti kancelarski mandat.



Neki od njih su predvedeli i mogućnost da Angela Merkel u "kancelarskoj fotelji" ostane duže čak i od svog nekadašnjeg "političkog oca" kancelara "rekordera", Helmuta Kola, koji je 16 godina vladao Nemačkom.





 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva