:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Jul 10, 2018   10:51

0

293

Angažovani film u fokusu palićkog festivala


Dukić kaže da je ovogodišnji Glavni program raznovrstan u pogledu tema i kinematografija koje se predstavljaju, među kojima su i one koje su manje poznate srpskoj publici.



On posebno skreće pažnju na to ostvarenja koja će biti prikazana pokazuju da evropski reditelji osećaju odgovornost da govore o važnim temama sa kojima se danas suočavaju društva – od migrantske, preko socijalne, do krize vrednosti u liberalnom kapitalizmu.



U takmičarskoj selekciji biće prikazani filmovi Styx Volframa Fišera (Nemačka), DevojkaLukasa Donta (Belgija), Kristal Darje Zuk (Belorusija), Nekretnine Aksela Petersena (Švedska), Godina majmuna Vladimira Blazevskog (Makedonija), Karmen i Lola Arantske Ećevarie (Španija), U ratu Stefana Briza (Francuska), Granica Alija Abasija (Švedska/Danska), Uteja – 22. jul Erika Popea (Norveška), Krtica Rasmusa Klostera Broa (Danska), Genesis Arpada Bogdana (Mađarska), Tranzit Kristijana Pecolda (Nemačka).



U žiriju su mađarska rediteljka Ildiko Enjedi, francuski glumac Ibrahim Koma, Ieva Norviliene (Udruženje producenata Litvanije), reditelj Marinus Grothof (Holandija) i srpska glumica Nataša Ninković.



Nagrade će dodeliti i žiri FIPRESCI u sastavu: Nina Sputniskaja (Rusija), Masimo Leći (Italija), Tonči Valentić (Hrvatska).



Na otvaranju će van konkurencije biti prikazan italijanski film Srećan kao Lazaro Aliće Rorvaher, nagrađen za najbolji scenario u Kanu, dok će na zatvarnju publika gledati, takođe van konkurencije, dobitnika Zlatnog medveda ovogodišnjeg Berlinala, Ne dodiruj me rumunske rediteljke Adine Pintilie.



Programski direktor festivala Miroslav Mogorović, koji je zajedno sa Nilom Jangom, odabrao 14 filmova za drugi takmičarski program „Paralele i sudari“,  ističe da su nastojali da se ove godine okrenu mladim autorima, da prikažu ono što je novo, vibrantno i snažno u evropskom filmu.



Odlučili su da uvedu i dokumentarni film, kao najživlji segment evropske kinematografije, a prikazaće i kratkometražne filmove, te će tako celokupan program festivala, podeljen u 12 selekcija, obuhvatiti 70 dugometražnih i više od 30 kratkometražnih ostvarenja.



Najbolji film u programu „Paralele i sudari“ izabraće žiri Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana, u sastavu: Kjara Izabela Spanjoli Gabardi (Italija), Maja Bogojević (Crna Gora) i Pavlina Jeleva (Bugarska).



„Mladi duh Evrope“ obuhvatiće 30 filmova, u fokusu će biti crnomorski region, a tu je i selekcija „Novi mađarski film“, „Eko dokumentarci“ i „Velikani evropske kinematografije“, koji je uvod za program koji, prema rečima Mogorovića, planiraju da uvedu kako bi publici predstavili filmove autora koji su svojim imenom i delom prevazišli okvire takmičarskog programa palićkog festivala.



Dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“, glumci Rade Šerbedžija i Brajan Koks, dolaze na Palić 15. jula, kada će Šerbedžija održati i koncert u Subotici.



Direktor festivala Radoslav Zelenović i izvršni producent Ilija Tatić naglašavaju da je zamišljeno da program bude sveobuhvatan pa je predviđena predstava „Kad bi Sombor bio Holivud“, promocije knjiga „Dodir večnosti“ Nebojše Popovića, koju je dopunio Ivan Aranđelović, i „Sjaj u očima“ Bojana Bosiljčića, sastanak predstavnika festivala evropskog filma iz drugih država, okrugli sto posvećen jezeru Palić, radionica filmske kritike, izložba posvećena Mileni Dravić, postavka plakata festivala...


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva