:

:

TV Most

clock

Novembar 24, 2017   12:05

0

277

Ana Brnabić u ponedeljak u Budimpešti na Samitu CIEZ


U delegaciji sa Anom Brnabić biće potpredsednica vlade i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, saopštila je Vlada Srbije.





Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) "16+1", sveobuhvatni je mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, kao i poljoprivrede, kulture i medija, nauke i tehnologije, obrazovanja, sporta, IT sektora i drugih oblasti.



U saopštenju Vlade Srbije je navedeno da će Ana Brnabić prisustvovati otvaranju ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina-CIEZ i obratiti se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.



Navodi se da je tokom Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope planirano potpisivanje komercijalnog ugovora o projektovanju i izvodjenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, izmedju Srbije, "Puteva Srbije" i kineske kompanije CCCC (China Communications Construction Company Ltd.).



Planirano je i da Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije potpišu protokol o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz govedjeg mesa iz Srbije u Kinu.



Kako je navedeno, ovaj format saradnje postao je integralni deo inicijative "Pojas i put", koju je pokrenuo predsednik Kine Si Djinping.



Predsednica Vlade Srbije imaće u utorak, 28. novembra bilteralne sastanke sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom, kao i sa premijerom Madjarske Viktorom Orbanom.



Tokom učešća na Samitu planirani su bilateralni susreti premijerke Brnabić sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom i sa poljskom koleginicom Beatom Šidlo.


 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva