:

:

TV Most

clock

Jul 08, 2018   16:29

0

226

Amfilohiju zabranjeno služenje liturgije...


Policija je zabranila održavanje ovog skupa na ostacima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču, koje je kulturno i arheološko dobro Crne Gore, zato što nije blagovremeno prijavljen, zbog obraćanja Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Nacionalnog saveta Albanaca.



Kao razlog su naveli da su postojale operativne informacije da može doći do narušavanja javnog reda i mira.



Kako objašnjavaju, zabrana je zasnovana na zakonu, te je Mitropolija crnogorsko-primorska liturgiju održala na dvadesetak metara od ove lokacije, a posle liturgije sveštenstvo MCP se razišlo.



Kako se navodi, policija je preventivno delovala, i nije bilo incidenata.



Iz MCP, međutim, tvrde da je grupa od dvadesetak Albanaca predvođena Hadžijom Sulejmani, odbornikom Demokratske partije ulcinjske vladajuće koalicije, jutros pokušala da spreči mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da sa sveštenstvom i vernicima služi svetu liturgiju.



"Intervenisala je i policija i obezbedila da mitropolit Amfilohije dođe do crkve, ali ne i da uđu na temelje Hrama "gde je bilo predviđeno služenje Svete službe Božje", kažu iz MCP.



Juče su iz ulcinjske Opštine pozvali sve građane na očuvanje građanskog sklada, tolerancije i suživota u toj opštini.



Povodom ove posete Amfilohija na arheološkom mestu Sas (Opština Ulcinj), Nacionalni savet Albanaca obratio se nadležnim organima Crne Gore uključujući i predsedniku i premijeru, preneo je CDM.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva