:

:

TV Most

clock

Oktobar 12, 2017   12:05

0

217

Amerikanci izlaze iz Uneska


Stejt department je obavestio generalnu sekretarku Uneska Irinu Bokovu u vezi sa američkom odlukom da se povuče iz te organizacije i uspostavi stalnu posmatračku misiju pri Unesku, saopštio je Stejt department.



Vašington navodi da ova odluka nije bila laka, kao i da oslikava američku brigu za stanje u ovoj organizaciji, potrebu za reformama Uneska i konstantan antiizraelski odnos te organizacije.



"Izražavam duboko žaljenje zbog odluke SAD da istupi iz Uneska", navela je generalna sekretarka te organizacije Irina Bokova. 



Stejt department je, dalje, naveo da SAD želi da ostane uključen u rad u Unesku kao posmatrač i na taj način doprinese važnim pitanjima kojima se bavi ta organizacija.



Amerika će iz Uneska istupiti 31. decembra, navodi Stejt department.



Amerikanci su, još 2011. godine prestali da uplaćuju sredstva u budžet Uneska u znak protesta zbog primanja Palestine u puno članstvo u toj organizaciji.  Od tada, "dug" SAD prema Unesku dostigao je 542 miliona dolara.



Administracija predsednika SAD Donalda Trampa u predlogu budžeta za narednu fiskalnu godinu nije imala stavku koja predviđa mogućnost ukidanja restrikcija na finansiranje Uneska, navodi AP.



Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP prenosi da se Trampova administracija već mesecima pripremala za mogućnost napuštanja Uneska, što je Vašington danas zvanično i saopštio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD.



Agencija tvrdi da se očekivalo da ova odluka bude objavljena do kraja ove godine, kao i da je nekolicini diplomata koji su imenovani na funkcije u misiji SAD pri Unesku letos rečeno da je sve na čekanju i savetovano im da potraže druge poslove.



U agencijskom izveštaju se podseća da su se SAD tokom osamdesetih godina 20. veka povukle iz Uneska, a pored lošeg upravljanja navedeni su i politički razlozi, da bi se potom vratile u članstvo 2003. godine.



Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je agenciji Tas je izlazak SAD iz Uneska tužna vest.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva