:

:

TV Most

clock

Decembar 18, 2017   12:05

0

216

Američki veto na rezoluciju o Jerusalimu




Ovim potezom SAD su se još više izolovale kad je reč o spornoj Trampovoj odluci donetoj ranije ovog meseca, ocenjuje Rojters.U tekstu rezolucije o kojem je Savet bezbednosti UN večeras glasao, a koji je pripremio Egipat, izražava se "duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalima", premda se ne pominju ni SAD ni Tramp, navodi britanska agencija.


U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.



Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jersualimu.



Diplomate su, uoči glasanja, rekle da nacrt rezolucije ima široku podršku među 15 članica Saveta bezbednosti i da će, iako su male šanse da rezolucija bude usvojena, ovo glasanje dodatno izolovati Trampa kad je reč o pitanju Jerusalima.



Neposredno uoči glasanja, Izrael je izrazio uverenje da će SAD uložiti veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom bi se Tramp pozvao da povuče svoju odluku o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela.



Denon je pozvao sve strane da sednu za pregovarački sto jer je to, kako je istakao, jedini put napred.



"Ne treba da dolaze u Savet bezbednosti, niti u Generalnu skupštinu, to je gubljenje vremena. Jedini način da se ostvari pomak jesu direktni pregovori", istakao je izraelski ambasador.



Tramp je napravio oštar zaokret u odnosu na višedecenijsku politiku SAD kada je ranije ovog meseca priznao Jerusalim za prestonicu Izraela, razgnevivši Palestince.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva