:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2016   12:05

0

116

Američki Senat podržao priključenje CG NATO-u

Na pretresu koji je održan u tom odboru, svedočili su zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji i zamenik pomoćnika sekretara za odbranu Majkl Karpenter, koji su saglasni u oceni da je Crna Gora spemna da bude članica NATO-a.

"Crna Gora je pokazala da je njen evroatlantski put nepokolebljiv", poručio je Ji i istakao da je Crna Gora preduzela značajne korake u rešavanju problema korupcije i organizovanog kriminala, te napravila velike pomake u ispunjavanju NATO standarda, implementacijom reformi u odbrambenom, obaveštajnom i bezbednosnom sektoru.

"Od dobijanja pozivnice, Crna Gora je uložila ogromne napore da pokaže da je spremna da bude produktivna članica NATO-a. Njeno članstvo će biti podrška većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, bezbjednosti i stabilnosti svih njenih suseda, što će celokupni region Balkana približiti ostvarenju američkog strateškog cilja - Evrope celovite, slobodne i u miru", kategoričan je američki zvaničnik.

Naveo je i da Crna Gora trenutno troši 1,68 odsto bruto društvenog proizvoda na odbranu, da će to naredne godine biti povećano na 1,72 odsto te da će do 2024 godine dostići cilj od dva odsto BDP-a, preneo je Glas Amerike.

Majkl Karpenter je naveo da je Crna Gora transformisala svoju vojsku da bi bila kompatibilna sa NATO-om, sprovela neophodne reforme i iskazala solidarnost sa saveznicima, učešćem u stranim misijama i usklađivanjem spoljne i bezbednosne politike sa onom koju zastupa Alijansa.

"Crna Gora kao 29. članica Alijanse, dalje će doprineti bezbednosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pokazati ostalim zemljama u regionu, koje žele članstvo u NATO i EU, da se isplati sprovoditi teške, ali i neophodne reforme. Pristupanje Crne Gore NATO-u takođe će jasno pokazati posvećenost Alijanse politici otvorenih vrata", naglasio je Karpenter.

Proširenje NATO-a na Crnu Goru podržali su senatori iz obe stranke, koji su prisustvovali pretresu.

Ji i Karpenter su u odgovoru na pitanja senatora naveli da Rusija pokušava da održi i proširi što veći uticaj u Evropi, uključujući i Balkan s kojim ima istorijske političke i ekonomske veze, te da zbog toga pokušava da spreči region da se što više približi evroatlantskim institucijama.

"Pružanjem podrške nevladinim organizacijama i političarima koji su protiv članstva u NATO, Rusija je ponovo pokazala da je spremna da se meša u pravo suverene zemlje da sama odlučuje o svojim savezima - uprkos činjenici da je Crna Gora udaljeno oko 800 milja od najbliže ruske granice i da joj ne predstavlja geopolitičku pretnju", istakao je Karpenter i dodao da bi bi se crnogorskim članstvom odbacio "maligni" ruski uticaj na Zapadnom Balkanu i pokazalo da ni jedna treća zemlja nema pravo veta na odluku NATO-a da primi nove članice.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva