:

:

TV Most

Foto: Å apiro i Zeman

clock

April 07, 2015   12:05

0

155

Američki ambasador u Pragu ponovo upozorio Zemana


Nema sumnje - uz odobrenje Stejt departmana, dodao je: „Shvatam da predsednik Zeman želi da oda poštu žrtvama Drugog svetskog rata. Uprkos tome, smatram da bi bilo žalosno da on jedini od šefova država članica EU jedini prisustvuje vojnoj paradi u Moskvi u vreme kada ruska armija, kršeći međunarodno pravo, destabilizuje susednu zemlјu“.

Šapiro je naglasio da mu je žao što je njegova prethodna izjava „pogodila predsednika Zemana“ i primetio:

„Očekivao sam da će predsednik, s obzirom da tvrdi da uvažava otvorene razgovore, pravilno oceniti moju iskrenost. Ja cenim dobre radne odnose sa svima i želim da predsednik Zeman zna da su moja vrata za njega otvorena“.

Kao pravi Amerikanac, Šapiro se obratio i ÄŒesima: „Češki narod treba da zna da vlada SAD i Amerikanci cene naše partnerske i savezničke odnose više nego ikada“.

Šapiro je ambasadorsku dužnost u Pragu preuzeo pre pet meseci. Završio je Harvardski univerzitet zajedno sa Barakom Obamom.

Spor između Zemana i Šapira, koji je ponajmanje lični, naišao je i na reakciju u Moskvi.

Ovaj put Zeman nije udostojio Šapiroa odgovora, već je to učinio njegov portparol Jirži Ovčaček.

Ovčaček prokomentarisao je ocenu češkog premijera Boguslava Sobotke da je reakcija šefa države na ponašanje američkog ambasadora u Pragu, Endrjua Šapira, bila „neadekvatna“.

Ovčaček je Sobotkinu ocenu nazvao „očekivanom“ i naglasio da „ne predstavlјa nikakvo iznenađenje“. Pa dodao:

„A kako bi odreagovao premijer Sobotka da je, primera radi, prošle godine - uoči njegove jesenje posete SAD - ambasador Rusije u Pragu izjavio da je ta poseta sumnjiva?“

Ovčaček je podvukao da je razvoj događaja povodom Šapirovog ispada jasno pokazao: za koga od čeških političara je najviši državni funkcioner predsednik ÄŒeške Republike, a za koga - ambasador SAD.

Zeman je izjavio da su za Šapira vrata njegove rezidencije zatvorena i da neće dozvoliti ničijem ambasadoru da se meša u plan njegovih poseta inostranstvu.

Pri tom je naglasio: „Ne mogu ni da zamislim da ambasador ÄŒeške u Vašingtonu savetuje predsedniku SAD kuda da putuje“...

Funkcioner Ministarstva inostranih poslova Ruske federacije Marija Zaharova, napisala je na svojoj Fejsbuk-stranici: „Kako li se svima na vrh glave popeo ovaj Vašingtonski oblasni komitet partije!“.

Ovo je aluzija na vremena kada su sve naredbe stizale iz Centralnog komitetta Komunističke partije Sovjetskog Saveza i njenih oblasnih komiteta.

Izvor: Agencije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva