:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2015   12:05

0

119

Ambasadori: Podrška dijalogu i formiranju suda

Ambasador Kine je tokom debate istakao da Peking poštuje teritorijalni integritet Srbije i da smatra da se problemi mogu najbolje rešiti dijalogom u okviru rezolucije 1244.

Kina, kako je naveo, ceni napore srpske vlade u rešavanju kosovskog pitanja i pozdravlja nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predstavnik Rusije je ocenio da je situacija na Kosovu daleko od stabilne i da govor šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija samo potvrđuje da na Kosovu postoje još veliki izazovi.

Situacija na celom Zapadnom Balkanu ostaje turbulentna, rekao je on i dodao da "otvaranje starih rana" ne doprinosi pomirenju.

Ukazavši da je odluka kosovskih vlasti o formiranju specijalnog suda doneta pod snažnim međunarodnim pritiskom posle više meseci, ruski ambasador je zapitao - "šta nam to govori o Kosovu?" i odgovorio da je jasno da nisu stvoreni mehanizmi za sprečavanje sabotiranja.

On je izrazio zabrinutost zbog regrutovanja kosovskih građana za Islamsku državu, kao i zbog nastojanja Prištine da formira vojsku.

Rusija podržava rad Unmika i ističe značaj statusne neutralnosti Kosova, rekao je on i dodao da niko nema prava da ignoriše ili menja Rezoluciju 1244.

Predstavnik Sjedinjenih Americkih Država je podržao članstvo Kosova u Interpolu i Unesku i pozvao druge članice da učine isto.

On je rekao da Kosovo treba da postane članica Interpola u svetlu borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, a da SAD podržavaju članstvo Kosova u Unesko navodeći da Priština ima odgovornost za očuvanje kulturnih spomenika na svojoj teritoriji.

Američki ambasador je istakao da nacionalistička retorika koja se čula na sednici, a od predstavnika Srbije i Kosova, mora da se okonča. On je podržao formiranje specijalnog suda i istakao da je odluka o tome samo prvi korak zbog čega vlada mora brzo da reaguje.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Pristine, on je rekao da SAD ohrabruju obe strane da pronađu kompromis u preostalim pitanjima Briselskog sporazuma.

Britanski ambasador je takođe pozdravio odluku kosovske skupštine o formiranju specijalnog suda i istakao da je to samo prvi korak. Ambasadori Velike Britanije i Francuske pozdravili su odluku kosovske skupštine o formiranju suda i podržali nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Francuski ambasador je ocenio da je Srbija napravila značajan napredak u približavanju EU i izrazio nadu da će prva pregovaračka poglavlja sa EU biti otvorena ove godine.

Za Španiju, Unmik ima ključnu ulogu na Kosovu, istakao je ambasador te zemlje koji je ocenio da je situacija na KiM stabilna, ali krhka.

Predstavnici Angole, ÄŒilea i Venecuele su naglasili da je rezolucija 1244 još uvek pravna osnova za pronalaženje rešenja kosovskog pitanja i pružili podršku Unmiku.

Prema rečima ambasadora Malezije, Unmik ima ključcnu ulogu u promovisanju bezbednosti i poštovanju ljudskih prava na Kosovu.

Svi ambasadori su pozitivno ocenili četvogorodišnje napore odlazećeg šefa Unmika Farida Zarifa.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva